Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Засідання круглого столу
Опубліковано 16 грудня 2013 року о 14:52

            У м. Сімферополі на базі Кримського центру професійно технічного навчання державної служби зайнятості відбулося засідання круглого столу на тему: «Соціальне партнерство з питань інтеграції в суспільство осіб з обмеженими фізичними можливостями».

             Близько 10 % людей, що населяють планету Земля, інваліди. Цифра катастрофічна за своїми масштабами. І, треба визнати, зростає з року в рік. Проблеми інвалідів в кожній державі схожі між собою. Стосуються вони не лише освіти, працевлаштування, а й головної сфери життя - спілкування. Люди з певними недоліками ніяково почуваються в колі здорових. Їм здається, що їх намагаються уникати, щоб не образити зайвим словом або жестом.

             На засіданні були присутні представники центру зайнятості АРК, Кримського республіканського відділення Фонду соціального захисту інвалідів, а також роботодавці автономії.

            Відкрив засідання перший заступник директора центру зайнятості АРК Ігор Воробйов, який повідомив, що за оперативними даними за 11 місяців 2013 року в центрах зайнятості республіки перебувало на обліку 1263 громадянина з інвалідністю (1204 в аналогічному періоді 2012 року). Із загального числа працевлаштованих (391 особа) 109 - це жителі сільської місцевості, 39 - з числа молоді, а 76 - додатково ставилися до квотної категорії громадян.

    Тимчасово виконуючи обов’язки заступника директора Кримського республіканського відділення Фонду соціального захисту інвалідів Жанна Грінькова зазначила, що в Україні близько 3 мільйонів людей - інваліди. І вони вимагають до себе підвищеної уваги. Ліки, продуктові набори, пільги на медичне обслуговування, пенсії і дотації, спеціально оснащений транспорт - це все потрібно людині з особливими потребами. В Криму на сьогоднішній день проживає близько 120 тисяч людей з обмеженими можливостями. З якими проблемами стикаються люди даної категорії, які професії вони обирають для себе і на які підприємства їх готові взяти з радістю, виплачувати гідну зарплату і враховувати їхні особливі потреби? Тому Жанна Анатоліївна розповіла про можливості надання відділенням Фонду дотації та цільової позики підприємствам, установам для створення спеціальних робочих місць для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями. А також проінформувала про надання фінансової допомоги на безповоротній основі інвалідам шляхом оплати вартості їх навчання та перекваліфікації в Україні у навчальних закладах, центрах професійної реабілітації інвалідів для здобуття професії.

    Начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню центру зайнятості АРК Людмила Мавріна звернула увагу присутніх на те, що значно впливає на можливості і ускладнює організацію працевлаштування за направленням служби зайнятості, як і колись, наявна невідповідність заявлених у службу зайнятості вакансій - професійно-кваліфікаційному складу зареєстрованих у центрах зайнятості безробітних і вимоги, заявлені до виконання робіт - фізичним можливостям безробітного.

   На завершення засідання всі учасники прийшли до одноголосного рішення - необхідно розширити існуючий договір про співпрацю, що дозволить повною мірою не тільки інформувати осіб з інвалідністю про послуги державних і громадських організацій і фондів, а також новації та зміни в законодавстві, а й залучати роботодавців до відповідальності за надання вакансій, які не відповідають тим умовам і вимогам у роботі, при яких інвалід зможе виконувати ту чи іншу роботу в повній мірі.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux