Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Розвиток інклюзивної освіти на Миколаївщині
Опубліковано 16 грудня 2013 року о 13:11

13 грудня 2013 року директор Фонду соціального захисту інвалідів Ігор Забокрицький взяв участь у роботі круглого столу на тему «Розвиток інклюзивної освіти та шляхи вирішення проблем, пов’язаних з подальшим працевлаштуванням інвалідів».

Захід відбувся у Чорноморському державному університеті ім. Петра Могили. До співрозмови були запрошені керівники Миколаївського обласного відділення ФСЗІ О. Фідченко, обласного центру зайнятості О. Димчишина, департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації О. Сивопляс, департаменту освіти, науки та молоді облдержадміністрації Г. Каськова, представників громадських організацій інвалідів, підприємств ГОІ, ректор ЧДУ ім.П.Могили Л. Клименко, викладачі університету та студенти-волонтери, які опікуються проблемами осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Перед початком роботи круглого столу гості ознайомилися з умовами навчання, які створені в університеті для студентів з інвалідністю, зокрема для інвалідів–візочників, та забезпечують не тільки повну архітектурну безбар’єрність, а й адаптованість засобів навчання до потреб інвалідів.

Це стало можливим завдяки співпраці університету з Миколаївським обласним відділенням ФСЗІ та іншими соціальними партнерами. Сьогодні у вищі за рахунок коштів Фонду навчається 31 особа, чотирьом з яких Фонд також оплачує проживання в гуртожитку. Значну частку коштів, які отримує ЧДУ від Фонду за навчання інвалідів, університет спрямовує на вирішення проблем безперешкодного доступу до навчання для цієї категорії слухачів.

Крім того, університетом виділено окрему штатну посаду фахівця, який координує роботу з питань набору, навчання та працевлаштування студентів-інвалідів, що забезпечує значно вищій, ніж в інших вишах, показник працевлаштування інвалідів-випускників після набуття спеціальності.

Під час роботи круглого столу І. Забокрицький проінформував присутніх про роботу Фонду та плани на наступний рік. Особливу увагу приділив сприянню підвищенню конкурентоспроможності осіб з інвалідністю шляхом надання фінансової допомоги для набуття професії за рахунок коштів Фонду.

Він наголосив, що Фонд готовий розглядати та фінансувати нові проекти, спрямовані на підвищення рівня навчання студентів-інвалідів та здобуття ними конкурентоспроможних професій. Сьогодні в нашій державі понад 2,7 мільйони людей із особливими потребами. Наше завдання - докласти всіх зусиль, аби кожен із них мав сприятливі умови для інтеграції у суспільне життя, а, відтак, міг знайти своє місце у суспільстві.

Заступник директора департаменту освіти, науки та молоді облдержадміністрації Г. Каськова подякувала І.Забокрицькому за допомогу Фонду у вирішенні проблем, які виникають під час отримання освіти «особливими» студентами. Вона звернула увагу учасників круглого столу на питання співпраці з батьками абітурієнтів і студентів з числа інвалідів, які іноді обмежують їх вибір та стримують бажання вести активне повноцінне життя та отримувати гідну освіту. Г.Каськова надала пропозицію запровадити роботу служби (центру) психологічної допомоги батькам таких дітей.

Директор підприємства громадської організації інвалідів «Літопис» І. Шполянський поділився своїм досвідом у підборі кадрів з числа осіб з інвалідністю. Він відмітив, що сьогодні ринок праці потребує працівників з якісною вищою освітою, зокрема, спеціалістів в сфері збуту та продажу товарів та послуг.

Наприкінці заходу директор Фонду І. Забокрицький подякував за запрошення взяти участь у роботі круглого столу, можливість більш детально ознайомитись зі станом підготовки спеціалістів з числа інвалідів у вищих навчальних закладах м. Миколаєва, а також звернути увагу соціальних партнерів та громадськості на діяльність Фонду, направлену на вирішення наболілих питань професійної реабілітації інвалідів.

Створення безбар’єрного архітектурно-будівельного середовища – це лише частково вирішена проблема доступності. Головне – це подолання бар’єрів нашої свідомості, та свідомості тих, хто потребує нашої допомоги.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux