Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Наталія Королевська: Дуже важливо, щоб люди з особливими потребами мали можливість здобути добру освіту та отримати роботу
Опубліковано 02 вересня 2013 року о 09:32

Люди з особливими потребами, які пройшли перекваліфікацію, повинні отримувати гарантоване робоче місце. Про це сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час візиту до Всеукраїнського центру професійної реабілітації інвалідів у с. Лютіж, де взяла участь в урочистостях з нагоди початку навчального року.

«1 вересня навчальний рік починається не тільки у дітей у школах й молоді у ВИШах, але й у людей, які отримують другу професію. Для нас дуже важливо, щоб люди з особливими потребами, які сьогодні отримують нову професію, отримували б і гарантовану роботу», - сказала Наталія Королевська.

За її словами, таким чином люди зможуть самі заробляти собі на життя і бути вільними і самостійними.

«З початку року перенавчання в нас пройшли більше 900 людей. Наступного року ми ставимо перед собою ще більш серйозне завдання. Головне – щоб після перенавчання людині було гарантовано робоче місце за своїм новим фахом. Тільки тоді це можна буде називати комплексним захистом», - наголосила Міністр.

Вона уточнила, що вже у листопаді на базі Лютізького центру буде проведено всеукраїнську конференцію, де детально будуть обговорені плани на 2014 рік і нова якість реабілітації та працевлаштування для людей з особливими потребами.

«Сьогодні наш принцип роботи в міністерстві – не людина з особливими потребами повинна підлаштовуватися під соціум, а, навпаки, їй потрібно створити всі умови для того, щоб почувати себе вільною і незалежною», - наголосила Наталія Королевська.

Міністр зазначила, що цього року вже було працевлаштовано 80 тисяч людей пільгових категорій. «Це вдвічі більше, ніж торік. Сьогодні це найпріоритетніше завдання для служби зайнятості. Більше того, це буде показником ефективності її роботи», - зауважила вона.

«Завтра десятки тисяч діток-інвалідів підуть до школи по всій країні. Для нас дуже важливо, щоб вони бачили та розуміли, що вони здобудуть добру освіту та отримають роботу в майбутньому», - підсумувала Міністр.

Довідка

Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів у с. Лютіж (Київська обл.) був створений 2001 року в межах Національної програми професійної реабілітації та зайнятості інвалідів України, за консультативної та матеріальної підтримки МОП.

Професійна реабілітація здійснюється в Центрі за 15 робітничими професіями в спеціально обладнаних класах і майстернях. На сьогодні випускниками Центру є майже 2700 інвалідів з усіх регіонів України.

Центр, розрахований на одночасне перебування 138 інвалідів, облаштований за принципами безбар’єрності та всюдидоступності, при безумовному дотриманні реабілітаційних стандартів МОП.

Усього в Україні працює 12 центрів професійної реабілітації інвалідів, навчання здійснюється за 58 професіями. Вони розраховані на дітей-інвалідів віком від 16 років та інвалідів, які не досягли пенсійного віку. На початок 2013 р. чисельність працюючих інвалідів склала 717 тис. 317 чол. (26% усіх інвалідів). Це на 39 тис. 211 (на 5,8%) працюючих інвалідів більше, ніж на початок 2012р.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux