Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Мінсоцполітики врегулювало ситуацію на ринку «аутсорсингу» найманої праці
Опубліковано 22 травня 2013 року о 11:28

За пропозицією Міністерства соціальної політики Уряд підтримав зміни до законодавства, які дозволять врегулювати ситуацію на ринку «аутсорсингу» найманої праці.  Про це повідомив заступник директора Департаменту праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України Олег Прутенко.

Олег Прутенко відзначив, що сьогодні в Україні все більшого поширення набуває застосування нетипових форм зайнятості, зокрема і «аутсорсингу». Однак сьогодні недобросовісні підприємці нерідко використовують цей механізм для ухилення від сплати податків, від чого, в першу чергу, страждають працівники.

«Сьогодні застосування нетипових форм зайнятості, зокрема і «аутсорсингу», перетворилося на інструмент, який часто застосовують для зменшення податкових зобов’язань і страхових внесків, а також - витрат на персонал. При цьому страждають, насамперед, наймані працівники. Вони не мають постійного місця зайнятості, втрачають право на певні винагороди та соціальні виплати, а також право на пільгову пенсію за умови роботи на шкідливих і небезпечних об’єктах. Держава, у свою чергу, недоотримує податки і внески до загальнообов’язкових страхових фондів», - сказав він.

Для того, щоб врегулювати цю ситуацію, Уряд схвалив проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо видачі дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця на умовах трудових договорів» та Порядок надання дозволів на наймання працівників для виконання робіт в іншого роботодавця.

«У разі ухвалення законопроекту Верховною Радою Державна служба зайнятості контролюватиме залучення працівників на підставі «аутсорсингу», оскільки видаватиме на це відповідні дозволи. А інспекція з питань праці буде стежити, щоб соціальні і трудові права працівників не порушувалися», - сказав він.

Також, за словами Олега Прутенка, для отримання відповідного дозволу необхідно надати проект трудового договору з включенням до нього положень щодо можливостей виконання працівником роботи на користь замовника персоналу, а також зазначити заробітну плату, яку отримує працівник у роботодавця за виконання такої ж роботи. При цьому зарплата працівника, що працює на умовах „аутсорсингу”, не може бути нижчою, ніж зарплата штатних працівників роботодавця, які виконують таку ж роботу.

Довідково

За даними Укрдержреєстру, на початок 2013р.  в Україні налічувалося близько 14,5 тис. суб’єктів господарювання, які надають посередницькі послуги з працевлаштування і значна частина яких фактично наймають працівників для застосування їх праці іншим роботодавцем.

З початку року на виконання Закону України «Про зайнятість населення» було розроблено 23 проекти рішень Уряду, з яких 16 вже прийняті.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux