Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Люди, які вражають жагою до життя, силою волі і духу
Опубліковано 16 грудня 2016 року о 12:43

Гостею відвертих діалогів  громадсько-політичного тижневика Тернопілля «Наш день» була директор Тернопільського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів – Базилевська Ірина Віталіївна.

 На сторінках тижневика піднято гострі проблеми людей з особливими потребами. Підведено підсумки виконання основних завдань діяльності відділення Фонду щодо забезпечення соціальних гарантій людей з інвалідністю.

 

– Сьогодні в області понад 58 тисяч людей з інвалідністю. Практично – це кожен 18 з нас. Погодьтеся, цифри дуже невтішні. Це при тому, що населення області щорічно зменшується, а кількість інвалідів зростає.– На жаль, за підсумками 2016 року ми очікуємо ще гіршої статистики. Збільшується дитяча інвалідність. Серед тих, кого доля торкнулася надломленим крилом – 4,5 тисячі дітей. Нині в області офіційно є 166 воїнів АТО, які отримали поранення внаслідок бойових дій на Сході.. Але це – не остаточні дані. Адже для того, щоб визнати інвалідність, потрібен певний період госпіталізації.. Відділення нашого Фонду у цьому напрямку співпрацює з відповідними службами, прагнемо максимально допомогти. Тішимося, якщо можемо для когось знайти бодай мінімальні кошти на лікування, комусь підшукати роботу, іншим – зарадити чимось по господарству. Скерувати у центри реабілітації чи психологічної допомоги..– Ви частково зачепили тему працевлаштування людей з обмеженими можливостями. Однак, при нинішньому безробітті навіть здоровим людям нелегко знайти роботу.– Крім реалізації соціальних програм, однією з функцій нашого Фонду є контроль за додержанням підприємствами нормативу створення робочих місць для інвалідів. А це – 4 відсотки від чисельності працюючих. Сьогодні в області є 1873 підприємства, які підпадають під дію закону «Про основи соціальної захищеності». Отож, керівники тих організацій, де є 8 і більше працівників, повинні зареєструватися у нашому Фонді, інакше матимуть штрафні санкції. Хочу сказати, що 1518 підприємств виконали норматив. Нині працевлаштовано більше семи з половиною тисяч людей з обмеженими можливостями. Це – немалий показник. Інша річ, що, як я казала, не завжди ці люди реалізовують себе за спеціальністю. І це – прикро. А вони – такі ж креативні, талановиті, у багатьох випадках сильніші від здорових жагою до життя, силою духу і волі. Візьміть лише наш «Інваспорт». Його спортсмени завойовують призові місця на різних змаганнях, у тому числі і міжнародних, прославляючи і презентуючи Україну у світі.

– Який ваш життєвий девіз?

– Мені імпонують слова Матері Терези: «Те добро, що ти зробив сьогодні, люди часто забувають завтра. Все одно роби добро». До речі, запрошую усіх на фестиваль «Повір у себе», який цьогоріч будемо проводити 22 грудня. У дійстві візьмуть участь майже 450 дітей з обмеженими можливостями. Вони навчаються у спеціалізованих закладах, виховуються у сім’ях. Ви відкриєте для себе стільки талантів, стільки юних зірочок… Центр соціальних служб для молоді готує кожній дитині солодкі подарунки, наш Фонд – за командні виступи різні призи на замовлення. До свята може долучитися кожен. Ви можете вийти на сцену, вручити свій подарунок, прорекламувати свою фірму. Чи просто поділитися душевним теплом з тими, хто його так потребує…

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux