Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Експерти підтримали розроблений Мінсоцполітики проект рішення щодо об’єднання Держслужби зайнятості та Держпраці
Опубліковано 09 жовтня 2013 року о 09:39

Об’єднання Державної служби зайнятості та Держпраці в єдину Службу спростить взаємодію роботодавця із державою. Про це під час обговорення проекту Указу Президента про Державну службу України з питань праці та зайнятості, розробленого Мінсоцполітики, сказав стратегічний директор Асоціації професіоналів з управління персоналом HRFORUM Андрій Ніколов. 

«Ми підтримуємо об’єднання Державної служби зайнятості та Держпраці і створення єдиного каналу взаємодії роботодавця та держави щодо трудових відносин з працівником. Краще власнику час та зусилля витратити на вирішення інших виробничих проблем, аніж на взаємодію з двома структурами. З точки зору роботодавця – це спрощує процес взаємодії, а будь-яке спрощення означає економію. Тому наша асоціація підтримує таке злиття», - сказав він. 

Підтвердила доцільність такого об’єднання й завідувач відділу соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Пищуліна. За її словами, фахівцями інституту був проведений аналіз функцій та повноважень Державної служби зайнятості та Держпраці, який показав, що вони багато в чому перетинаються, а інколи навіть дублюються. «Аналіз показує, що завдання та напрямки діяльності як Держпраці, так і Держслужби зайнятості значною мірою взаємопоглинаються та перетинаються, тож є ризики дублювання функцій. Через це виникають певне розмиття їхніх повноважень та неузгодженість дій, що призводить до неефективного використання державних коштів. Об’єднання функцій цих структур може дати підґрунтя для підвищення ефективності», - зазначив науковець. 

У свою чергу, Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні (1996-2013 рр.) Василь Костриця під час обговорення відзначив, що об’єднання Держпраці та Державної служби зайнятості - це початок реформ у сфері управління адміністрацією праці. «Сьогодні відбуваються реформи також у сфері соціального забезпечення, й вони мають на меті не тільки оптимізацію органів управління, а й, безумовно, об’єднання усіх тих органів, які дотичні до сфери праці або до забезпечення координації їхньої діяльності», - сказав він. Водночас фахівець наголосив на тому, що у разі створення об’єднаного органу – Державної служби з питань праці та зайнятості, необхідно буде укласти договори про співпрацю з іншими структурами та відомствами. «Об’єднаний орган, якщо він буде створений, повинен укласти угоди відповідно до тих завдань, які стоятимуть перед ним з Держгірпромнаглядом, з Міністерством доходів та зборів, бо саме воно адмініструє ЄСВ, безумовно з прокуратурою і Національною службою примирення і посередництва, щоб не було розриву між інспекціями, які виявляють порушення», - сказав він. 

Загалом експерти позитивно оцінили запропонований Мінсоцполітики проект об’єднання Державної інспекції з питань праці і Державної служби зайнятості та висловили готовність увійти до розширеної робочої групи, яка має його доопрацювати.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux