Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Всеукраїнська громадська організація «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень»
Опубліковано 12 серпня 2021 року о 10:15

Продовжуємо знайомство з переможцями конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, для реалізації яких надається фінансова підтримка з державного бюджету у 2021 році.

Представляємо наступного переможця конкурсу у 2021 році - Всеукраїнську громадську організацію «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень», що об’єднує колективи 118 недержавних організацій та закладів для осіб з інтелектуальними порушеннями і реалізовує  захід «Інклюзивні фінанси»: курс фінансової грамотності для повнолітніх осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень» у 15 регіонах України.

Представники громадської організації зазначили актуальність заходу:  Україна без застережень ратифікувала Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю, стаття 12 якої передбачає самостійне прийняття рішень громадянином з інвалідністю, у тому числі у царині власних фінансів. Хоча рекомендації Комітету ООН від 2015 року державі Україна про виконання Конвенції передбачають повну заміну системи опіки на систему підтримки у прийнятті рішень, однак, держава буде запроваджувати рекомендовані зміни поступово. Серед таких змін – більше повноважень людині зі зниженими інтелектуальними функціями управляти власними фінансами. Управляти фінансами складно кожному пересічному українцю, а людині з інтелектуальними порушеннями і поготів: необхідно пройти спеціальне навчання, а по тому - час від часу мати змогу звертатися до асистента.

Проєкт допоможе 150 повнолітнім особам з легким ступенем інтелектуальних порушень опанувати онлайн-курс з фінансової грамотності, розроблений у форматі легкого читання партнерською громадською організацією з Іспанії ONCE Foundation. Дистанційний навчальний курс у 2019 році перекладено українською мовою, у 2020 – Всеукраїнська громадська організація «Коаліція» отримала від партнерської недержавної організації право координувати використання курсу в Україні, доступного за посиланням https://finanzasinclusivas.fundaciononce.es/uk.

Відтак, 150 осіб з інтелектуальними порушеннями за допомогою залучених 150 волонтерів мають опанувати 7 розділів дистанційного курсу. Волонтерами, що будуть залучені і навчені в рамках заходу, стануть студенти вищих навчальних закладів з 15 регіонів. Майбутні корекційні педагоги, психологи, соціальні працівники стануть персональними тьюторами (наставниками) слухачів курсу. Не залишаться осторонь і мами та інші законні представники: вони зможуть навчатися дистанційно за допомогою волонтера і покращити власні навички фінансової грамотності, зокрема, опанування цифрових форматів управління фінансами.

У результаті проведення заходу:

 - 150 осіб з інтелектуальними порушеннями пройдуть дистанційний курс управління фінансами та 150 їхніх законних представників із 15 громадських об’єднань осіб з інвалідністю опанують навички фінансової грамотності: економного планування незначних коштів, раціонального витрачання, застосування сучасних онлайн-технологій;

- 150 волонтерів будуть навчені асистуванню повнолітнім особам з інвалідністю у ході виконання функцій тьютора (наставника), а також до 200 активістів недержавних організацій та сервісних агенцій будуть мотивовані і навчені участі у дистанційному навчанні фінансовій грамотності для осіб з інтелектуальними порушеннями.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux