Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Впровадження ефективної програми
Опубліковано 01 липня 2010 року о 09:18

       25 червня 2010 року Луганським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів та Луганським національним університетом імені Тараса Шевченка на науковій раді прийнято «Комплексну програму освіти та фахової підготовки студентів з інвалідністю в Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка на 2010-2015 рр.».

      Ідея Комплексної програми зявилася вперше в Україні на Луганщині. Чільне місце в ній посідає й Управління освіти і науки: при визнанні профорієнтації учня по спеціальності від університету. В свою чергу ВУЗ навчає, а Центр зайнятості переймається працевлаштуванням учня. Тобто, проводиться комплексна фахова підготовка студентів з інвалідністю.

      Основна ж мета цієї програми – створення сприятливих соціально-педагогічних, психологічних, соціально-економічних, організаційних та правових умов і гарантів для реалізації прав інвалідів на отримання вищої освіти у відповідності до інтелектуальних, психологічних та фізичних можливостей особистості.

      Програма розрахована на період до 2015 року і має сформувати цілісне бачення необхідних дій задля покращення умов отримання вищої освіти людьми з обмеженими фізичними можливостями та їх фахової підготовки, їх соціалізації та інтеграції в суспільство. 

      Принципами реалізації програми є пріоритетність інтеграції інваліда у соціальне середовище перед дезінтеграцією чи ізоляцією; єдність та комплексність організації роботи усіх структурних підрозділів університету щодо створення сприятливих умов для навчання студентів з особливими потребами; системність та безперервність під час індивідуальної роботи зі студентами з інвалідністю; відкритість під час взаємодії з державними організаціями; впровадження в практику роботи систему психологічної підтримки студентів-інвалідів.

     Університет готує фахівців до роботи з людьми з особливими потребами в спеціальних закладах, реабілітаційних центрах, соціальних службах, масажних кабінетах, освітніх закладах охоплюючи усі категорії осіб із обмеженими фізичними можливостями.

      Результатом цієї роботи стало здобуття гранту за програмою TEMPIUS «Навчання інвалідів у вищих навчальних закладах»; укладання договору з реабілітаційними центрами; участь у проектах за кошти Гранту Президента України «Розвиток місцевого самоврядування: організація інтегрованого навчання дітей з вадами опорно-рухового апарату»; створення при Інституті педагогіки корекційно-консультативної служби.

      Фонд соціального захисту інвалідів, його Луганське обласне відділення є основоположником  ідеї щодо розробки цієї програми, і тому, відділення Фонду запропонувало таке нововведення для Луганського ВУЗу, адже в ньому навчається 191 особа з різними функціональними обмеженнями. Із них за нозологіями: по зору – 36; порушення опорно-рухового апарату- 23; інші захворювання – 130 осіб, в основному навчаються за напрямами «Корекційна освіта», «Дефектологія», «Здоровя людини», «Спорт», «Соціальна робота», «Соціальна педагогіка», «Перукар», «Масаж», «Швачка», Оператор комп’ютерного набору» та інші.   

  

      В ЛНУ імені Тараса Шевченка функціонують спеціальні групи для здобуття особами з вадами слуху і зору вищої освіти.

      Ця програма є дуже важливою для ВУЗів, адже – це одна із найперших програм, яка закріплює основні гарантії інтегрованого суспільства: доступність, підготовка кадрів, дистанційне навчання тощо. 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux