Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Вироби волинського митця
Опубліковано 12 грудня 2014 року о 13:05

Роботи володимир-волинського майстра Анатолія Бойка викликали справжній фурор на всеукраїнському фестивалі художньої творчості інвалідів «На крилах надії» у Києві. «Український Фаберже» - так назвали мистецтвознавці унікальну техніку талановитого митця.

Єдиний представник Волині підкорив своїми кованими писанками високопоставлених гостей фестивалю – депутатів Верховної Ради, та першу леді України Марину Порошенко. Саме їй Анатолій Бойко подарував писанку із вирізьбленим тризубом, який, за словами першої леді, обов’язково красуватиметься на робочому столі Петра Порошенка.

Техніка новітнього писанкарства Анатолія Бойка на сьогодні не має аналогів у світі.

Майстер каже, що завжди цікавився писанкарством, однак, будучи «за професією майстром-дизайнером, а за покликанням майстром-винахідником», завжди хотів спробувати щось нове. «Починав із різьблення по яєчній шкаралупі, але потім замислився, як цю шкаралупу можна декорувати. Викував металеві підставки під яйця, а згодом спробував кувати по самій шкаралупі. Перебив не один кошик яєць, але з часом досягнув майстерності», - розповідає майстер.

Цю унікальну техніку на основі українського писанкарства Анатолій Бойко розробляв три роки. У ній закладені традиції та символи багатьох тисячоліть від трипілля до сучасності з використанням сучасних технологій різьблення по яєчній шкаралупі та холодної ковки по металу. У його руках звичайні шкаралупи від курячих, качиних, гусячих і страусиних яєць перетворюються на вишукані колекційні предмети інтер’єру – мініатюрні шкатулки з позолотою та каменями Swarovski, самобутні яйця «а-ля Фаберже» з автентичними українськими мотивами і навіть унікальні світильники.

Крім того, майстер самотужки оволодів 14-ма видами декоративно-прикладного мистецтва, серед яких є і авторські: живопис, графіка, пастель, вишивка, ліпка, коренепластика, різьба по дереву, вироби з берести, ляльки-мотанки, художнє моделювання, декоративний розпис, холодна ковка, писанкарство та очеретоплетіння.

У книзі відгуків про роботи Анатолія Бойка дружина Президента побажала митцю розвивати мистецтво кованих на шкаралупі яєць на всеукраїнському рівні. Тож сьогодні майстер-винахідник планує оформити авторське право, щоб згодом цей вид мистецтва потрапив до реєстру національної спадщини. Митець мріє передати секрети цієї надскладної техніки своїм послідовникам. А ще планує зайнятись реабілітацією через творчість бійців, які внаслідок бойових дій на сході стали інвалідами. Каже, що чудово розуміє, як важко хлопцям з фізичними вадами адаптуватись до життя, адже сам є інвалідом війни у Афганістані. Головне - вчасно взяти себе у руки та реалізуватись у якійсь справі», - зазначив митець.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux