Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Відбулася Міжнародна конференція
Опубліковано 25 вересня 2012 року о 16:42

У вівторок, 18 вересня, розпочала роботу Міжнародна конференція «Прав дітей з інвалідністю, в тому числі жінок та дівчат на професійну орієнтацію, реабілітацію та зайнятість в контексті реалізації Плану дій Ради Європи щодо інвалідів та інших ключових документів».

 

В урочистому відкритті заходу брали участь представник відділу соціального згуртування та інтеграції Генерального директорату демократії Ради Європи Володимир Чернега, директор Департаменту соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики України Оксана Полякова, голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, міський голова міста Ужгород Віктор Погорелов, міжнародні експерти.

Як зазначила Оксана Полякова, проведення в Україні чергової міжнародної конференції – це, з одного боку, контроль за виконанням державою взятих на себе зобов’язань у сфері дотримання прав людей з інвалідністю, з іншого    ознака довіри з боку Ради Європи.

У свою чергу, Володимир Чернега відзначив важливість процесу  адаптації у суспільство людей із обмеженими фізичними можливостями:  «Чого тільки варті досягнення українських спортсменів, які у загальнокомандному заліку цьогорічної Паралімпіади посіли четверту сходинку. Цей результат показав усім нам, що незважаючи на фізичні вади, хвороби, можна досягати успіхів на світових спортивних аренах. Ці люди, тепер уже параолімпійські чемпіони, не закрилися у чотирьох стінах. Їм допомогли адаптуватися – і ось які це дало результати».

Олександр Ледида під час вітального слова відзначив, що захист прав соціально незахищених верств населення, зокрема інвалідів – важливий обов’язок влади. Адже люди з особливими потребами, особливо діти, потребують пильної уваги та підтримки, допомоги в інтеграції у суспільство.

Після урочистої частини учасники Міжнародної конференції перейшли до пленарних засідань. Загалом форум тривав три дні. За цей час учасники обговорли комплексні підходи до реабілітації людей з інвалідністю, зокрема жінок та дітей; надання реабілітаційних послуг дітям та молоді; створення умов для незалежного проживання людей з особливими потребами. Також відвідали Закарпатський обласний центр комплексної реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів.

19 вересня, відбувалися три пленарні робочі засідання:

  1. Комплексні підходи до реабілітації та зайнятості людей з обмеженими можливостями в тому числі жінок, дівчат і дітей. Головуючим був Дунас Григорій – директор Львівського міжрегіонального центру соціально-трудової професійної та медичної реабілітації інвалідів, головним доповідачем була Харизанова Надія – представник Міністерства праці і соціальної політики Болгарії. Учасниками та доповідачами засідання також були: Алєнтьєва Лариса – заступник директора Закарпатського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів,  Фущич Юрій – директор  Закарпатського обласного центру зайнятості, Фоміна Світлана – директор Донбаського міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів, Богданець Оксана – голова правління Ужгородської міської громадської організації інвалідів зору «Дивосвіт», Кот Сергій – директор Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів «Поділля». Гості відвідали Мукачівський соціальний заклад для жінок з психічними розладами.
  2. Надання реабілітаційних послуг дітям і молоді з інвалідністю з ціллю їх максимальної інтеграції. Головуючою була Тазарачева Галина – директор Державного комплексу  соціальної реабілітації дітей-інвалідів, головним доповідачем був Чернега Володимир - представник відділу соціального згуртування та інтеграції Генерального директорату демократії Ради Європи. Учасниками та доповідачами засідання були: Мартинюк Володимир -  директор Українського медичного центру реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України, Корінна Галина – начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Житомирської ОДА, Пасічник Василь – директор Чернігівського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, Сивопляс Ольга – начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Миколаївської ОДА, Литвак Борис – голова правління Одеського обласного благодійного фонду реабілітації дітей-інвалідів «Майбутнє», Бесполудін Євген – директор Луганського міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів. Гості відвідали Свалявське відділення Закарпатського обласного центру комплексної реабілітації дітей-інвалідів та інвалідів.
  3. Створення умов для незалежного проживання (поза інституцій) та залучення людей з інвалідністю до життя в суспільстві. Головуючим був Мацола Віктор – начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА, головним доповідачем була Ячменєва Марина – начальник відділу сімейної політики і соціального обслуговування Міністерства соціального захисту Свердловської області Російської Федерації. Учасниками та доповідачами засідання були: Корнієнко Людмила – начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Полтавської ОДА, Маркевич Ірина – начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Одеської ОДА, Підкидач Ольга – начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Рівненської ОДА, Лукомська Світлана – начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Хмельницької ОДА, Кравченко Раїса –  виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю».  Гості відвідали трудові майстерні Закарпатського обласного центру комплексної реабілітації дітей інвалідів та інвалідів.

У четвер, 20 вересня відбувся третій і заключний день Конференції. Були підняті питання щодо прав людей з інвалідністю, в тому числі жінок і дівчат на професійну орієнтацію, реабілітацію і зайнятість в контексті реалізації Плану заходів Ради Європи відносно інвалідів та інших ключових документів. Стосовно цих питань доповідали – Дунас Григорій, Тазарачева Галина, Мацола Віктор. Після чого було підведено підсумки роботи Конференції.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux