Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Верховна Рада ухвалила розроблений Мінсоцполітики закон, що посилює соціальний захист жінок
Опубліковано 20 листопада 2013 року о 11:05

Включення жінкам до страхового стажу періоду перебування у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років – черговий крок до посилення їхнього соціального захисту. Про це сказала Міністр соціальної політики Наталія Королевська, коментуючи ухвалення Парламентом відповідного закону.

«Ухвалений закон, розроблений Мінсоцполітики, дозволить під час розрахунку «лікарняних» виплат зараховувати період перебування у відпустці по догляду за дитиною до страхового стажу. Таким чином жінки, які виховують маленьких дітей, одержали ще одну гарантію соціального захисту», - сказала вона.

Як пояснила Наталія Королевська, досі жінка, яка йшла у відпустку по догляду за дитиною з майже 5-річним страховим стажем, за 3 роки могла розраховувати на виплату у розмірі лише 60% середньої зарплати при виході на лікарняний. Прийнятий закон передбачає включення періоду догляду за дитиною до страхового стажу (у даному випадку – до п’яти років додадуться ще три), що дозволить автоматично отримувати виплату за лікарняним у розмірі 100% від середньої зарплати.

Міністр нагадала, що з 1 липня в Україні до страхового стажу, за яким розраховуються пенсійні виплати, також враховується період відпустки по догляду за дитиною до 3-х років.

«Після майже 10-ти років дискусій довкола цієї теми, нам, нарешті, вдалося включити цей період до страхового стажу. Це важливий крок, адже щороку у таку відпустку іде майже 500 тис. українок, а, отже, їхній страховий стаж до ухвалення цього рішення штучно занижувався», - сказала вона.

Наталія Королевська відзначила, що Мінсоцполітики продовжує працювати над посиленням соціального захисту жінок, які перебувають у такій відпустці або збираються з неї виходити. Зокрема, за її словами, зараз напрацьовується пакет пропозицій щодо повернення до трудової діяльності жінок з маленькими дітьми.

«Вже підготовлений законопроект, який дозволить жінкам з дітьми працювати дистанційно, – це допоможе їм поступово повертатися до роботи та мати додатковий заробіток без шкоди для родини. Крім того, ми пропонуємо додаткові преференції роботодавцям, які братимуть таких жінок на роботу, а також ваучери на навчання та перекваліфікацію», - сказала вона.

Довідка

Законопроект про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» щодо зарахування до страхового стажу періоду відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку був розроблений Мінсоцполітики та підтриманий 333 народними депутатами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux