Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Соціальний захист на Закарпатті
Опубліковано 12 грудня 2012 року о 13:09

           Відповідно до Конституції України кожен громадянин, в т.ч. інвалід, має право на працю, що включає можливість заробляти на життя працею, яку він вільно обирає або на яку погоджується.

         Забезпеченням працевлаштування осіб з інвалідністю займається Закарпатське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів спільно із Службою зайнятості. Згідно статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» кожен роботодавець, незалежно від форм власності, повинен виконувати норматив створення робочих місць для працевлаштування інвалідів.

         Закарпатське обласне відділення Фонду, в межах своїх повноважень, займається моніторингом за дотриманням роботодавцями області нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

         На обліку у відділенні Фонду знаходиться 2348 суб'єктів господарювання, на яких працює 8 і більше осіб. На них згідно нормативу необхідно працевлаштувати 7160 осіб з інвалідністю. Порівняно з минулим звітним періодом кількість фактично працевлаштованих осіб із обмеженими можливостями збільшилась на 2,8 %.

         Щодо виконання роботодавцями нормативу треба зазначити, що на території області виконують норматив 1589 суб'єктів господарювання, з них 401 –  бюджетна установа, 76 фізичних осіб-підприємців.

         Серед позитивних прикладів виконання нормативу робочих місць за звітний період слід виділити ВАТ «Закарпаттяобленерго» (118 чол. при нормативі 114 чол.), ПАТ «Мукачівський завод точприлад» (118/105), Мукачівська ЦРЛ (91/76).

         Згідно ст. 20 вищезазначеного Закону підприємства, які не виконують норматив, сплачують відділенню Фонду адміністративно-господарські санкції в розмірі середньої річної заробітної плати на підприємстві. Також слід зазначити, що відділення Фонду займається не тільки наповненням державного бюджету, а й виконує ряд соціальних програм в області:

-         заходи по соціальній, трудовій, фізкультурно-спортивній та професійній реабілітації інвалідів;

-         фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів.

Проведено фінансування для виплати компенсації за невикористане санаторно-курортне лікування 419 інвалідам війни та прирівняним до них, 238 інвалідам з дитинства та загального захворювання.

     Надана фінансова допомога на фінансування заходів, спрямованих на фізкультурно-спортивну реабілітацію інвалідів Закарпатському обласному центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», в т.ч. на проведення табору фізкультурно-спортивної реабілітації на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру (м. Яворів), в якому брали участь 9 інвалідів; на проведення табору фізкультурно-спортивної реабілітації на базі національного центру Параолімпійської та Дефлімпійської  реабілітації інвалідів (м. Євпаторія), в якому брали участь 20 інвалідів.

Надана фінансова допомога на технічне переоснащення Ужгородському «УВП -2» Українського товариства глухих України (УТОГ) для створення на робочих місцях інвалідів належних санітарно-гігієнічних умов та створення п'яти нових робочих місць, в т.ч. на капітальний ремонт частини даху виробничого цеху, заміну віконних рам у виробничому цеху.

     У відділенні Фонду працює Комісія щодо скерування інвалідів на навчання. Цього року профінансовано навчання 19 дітям-інвалідам у вищих учбових закладах. Серед спеціальностей, які обирає молодь, «Правознавство», «Соціальна робота», «Сестринська справа». Також відділенням Фонду фінансуються видатки на навчання інвалідів водінню автомобіля.

     Громадяни з інвалідністю – це люди, хоч і з особливими потребами, але мають ті самі права. У тому числі і право на працю, на оплачувану роботу, освіту. І в реалізації цих прав їм активно допомагає злагоджена співпраця нашого Закарпатського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів із Головним управлінням праці та соціального захисту населення, обласним центром зайнятості та громадськими організаціями інвалідів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux