Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Соціалізація людей з інвалідністю на Волині
Опубліковано 12 листопада 2013 року о 12:07

У Луцькому педагогічному коледжі відбувся семінар на тему: «Актуальні проблеми навчання та виховання людей з інвалідністю в інтегрованому освітньому і соціальному середовищі».

Під час заходу свої напрацювання, пропозиції та зауваження із піднятої тематики висловили керівник відділення реабілітаційного супроводу навчання Луцького інституту розвитку людини університету «Україна», методист з питань інклюзивної освіти відділу проблем управління та методичної роботи Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, представники обласної організації інвалідів Всеукраїнської громадської організації «Союз організацій інвалідів України», обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. У доповідях виступаючих наголошувалось на необхідності розроблення нормативно-правової бази інтегрованого навчання у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах, подальшого впровадження концепції інклюзивної освіти інвалідів, впровадження у навчальний процес інноваційних педагогічних технологій.

Нагальним залишаються питання щодо забезпечення архітектурної безбар'єрності навчальних закладів, бібліотек, центрів соціальної адаптації та професійної реабілітації для людей з інвалідністю.

Керівництвом обласної організації інвалідів Всеукраїнської громадської організації «Союз організацій інвалідів України» ініційовано створення постійно-діючої виставки робіт декоративно-прикладного мистецтва людей з особливими потребами, що дасть змогу відчути таким людям свою значимість у суспільстві та отримати додатковий матеріальний дохід.

Питання профорієнтації, навчання, працевлаштування людей з інвалідністю постійно перебувають під пильною увагою служби зайнятості, відділення Фонду соціального захисту інвалідів, департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Люди з інвалідністю потребують справедливого соціального захисту і створення умов життя, які б допомогли успішно інтегруватися в суспільстві. Цьому сприяє новий Закон України «Про зайнятість населення», що запровадив додаткові можливості для зайнятості осіб з особливими потребами, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці, механізм стимулювання роботодавців до працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці.

            Отож, як констатували учасники семінару, певні зрушення в питанні соціалізації людей з особливими потребами вже відбуваються. Необхідно і надалі послідовно та системно проводити цю роботу спільно з роботодавцями, громадськими організаціями інвалідів, всіма зацікавленими сторонами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux