Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Шлях довжиною 25 років
Опубліковано 21 грудня 2016 року о 16:33

24 грудня 2016 року, коли вся Україна готується до підбиття підсумків роботи за рік, а разом з тим веде підготовку до зустрічі 2017 року, працівники обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів відмічають 25-річчя його утворення.

Для історії 25 років – це мить, а для нашого колективу – це розквіт молодості, це привід для кожного з нас відчути себе молодим, сповненим рішучості та енергії до праці та самоствердження, це крок до  нових злетів, щоб, як писав поет з поетів – перемагать і жить.

Соціальна сфера – це не для випадкових людей. Наша професія – це покликання, що вимагає чуйного серця, благородної душі та величезного бажання підтримати тих, хто цього так потребує.

Виконуючи свою важливу роботу, обласне відділення відчуває велику відповідальність. За кожним із напрямків нашої діяльності стоять конкретні люди, їх непрості долі. Вони покладають на нас певні надії, сподіваються на підтримку та допомогу з боку обласного відділення Фонду.

А тому фахівці активізовують терпіння, сили, ентузіазм, щоб вирішувати на перший погляд нездоланні труднощі та знаходити шляхи подолання найскладніших перешкод. І чимале значення у цьому відіграє згуртованість колективу, взаємна підтримка та працьовитість, вміння йти на компроміси та конструктивно вирішувати виникаючі питання. Такі якості, як високий професіоналізм, відданість роботі та колективу, взаємодопомога та універсальність завжди були тим еталоном фахівця обласного відділення, якому прагнув відповідати кожен працівник. Так свого часу обласне відділення брало участь у спільному Проекті Програми розвитку ООН, МОП та Державного Центру зайнятості «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості». Проект об`єднав зусилля відділення Фонду, центрів зайнятості, органи соціального захисту населення, громадські організації, працедавців, МСЕК. Кожен з цих соціальних партнерів відіграв певну роль на шляху конкретної людини до зайнятості. А в колективі відділення на той час знали : їм довіряють, а це ще більша відповідальність тому і результати діяльності обласного відділення були оцінені на «відмінно». З боку відділення було доведено, що виконання завдань, поставлених перед ними, забезпечує єдина команда однодумців, молодість, плюс мудрість й досвід старшого покоління.

Часи змінювались, а з ними змінювались і пріоритети в роботі обласного відділення. Важко перерахувати все, що зроблено за роки діяльності нашого відділення, бо мова йде про десятки різних програм, різні обсяги фінансування.

За нинішніх умов, коли багато здорових людей втрачають роботу та поповнюють шеренги безробітних, питання працевлаштування інвалідів є чи не однією з найболючіших проблем. Тільки у 2015 році чисельність інвалідів,які фактично працюють у Чернігівській області становить 9826 осіб. Понад норматив в області працевлаштовано 2083 особи з інвалідністю. А кількість зареєстрованих у відділенні Фонду підприємств співпадає на 100 % із кількістю підприємств, які подають Звіти до відділення. Такі цифри свідчать про велику інформаційно-роз`яснювальну роботу фахівців відділу правового забезпечення, взаємодії з роботодавцями і громадськістю, організаційної та кадрової роботи на чолі з його керманичем Любов Володимирівною Ковтун. Це вона присвятила багато років трудової діяльності служінню людям в соціальній сфері. Про таких фахівців не потрібно розповідати, за них говорить їх самовіддана праця.

Разом з тим відділення має безпосереднє відношення і до нещодавніх успішних виступів команди наших пара олімпійців на XV літніх Параолімпійських іграх, які проходили в Ріо-де-Жанейро.

25 річний при лучанин Олег Лень – єдиний представник Чернігівщини в Параолімпійській збірній України на іграх у Ріо-де-Жанейро, член футбольної команди, яка стала чемпіоном цих ігор. Яскрава перемога футбольної команди за участі нашого земляка стала гордістю нашої величної синьоокої Чернігівщини.

Адже, за поданням Національного комітету спорту інвалідів України на проведення таборів активної фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів в Західному реабілітаційно-спортивному центрі спрямовуються кошти. Тільки в 2016 році спортивну реабілітацію пройшло 38 осіб з вадами слуху і зору, ураженнями опорно-рухового апарату, наслідками дитячого церебрального паралічу, вадами фізичного і розумового розвитку.

На Чернігівщині на обліку перебуває понад чотири з половиною тисячі людей з інвалідністю – візочників. Багато цих осіб змушені сидіти-лежати вдома, залишаючись наодинці з усіма своїми проблемами. І тому не вагаючись відділення разом з громадською організацією «Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «Інтеграція» втілили ідею щодо створення умов для занять фізичною культурою та спортом серед осіб з інвалідністю з різних видів нозології. Адже ніхто і ніщо не може спинити ідею, час для втілення якої настав. Центр мусить існувати, тому що кожен день у житті людей з інвалідністю наповнений прагненням пристосовуватись до самостійного життя, самовдосконалення, приносити радість собі і оточуючим. Всі ці люди мають різні долі, живуть у різних районах Чернігова, але зближує їх спільне вирішення схожих проблем саме в Центрі. Тому не оминуло увагою відділення і даний Центр. Для цього Центру було придбано ортопедичні пристрої – тренажери, які використовуються у фізичній реабілітації для відновлення рухів ніг та рук.

За фінансового сприяння обласного відділення поповнюється матеріально-технічна база Центрів реабілітації дітей-інвалідів.

Реабілітацію дітей на Чернігівщині здійснюють чотири центри соціальної реабілітації : обласний Центр соціальної реабілітації, міські центри у Прилуках та Ніжині, районний у смт. Козелець, в яких відроджуються надії, починається відновлення втраченого. Щорічно проходять реабілітацію близько тисячі дітей згідно з соціальними нормативами та з урахуванням їх індивідуальних особливостей і потреб. По суті, для цих діток, обласне відділення стало незамінним помічником, адже кожного року надається фінансова допомога на безповоротній основі на зміцнення матеріально-технічної бази Центрів. Придбане обладнання використовується для реабілітації дітей. А тому найголовніше для нас, що допомога для маленьких пацієнтів дарує їм впевненість, що будь-які труднощі здоланні, і команда відділення – з великим серцем. Ми не в змозі змінити долі цих діток, але можемо допомогти зробити цей світ ще кращим і зручнішим.

Позитивні здобутки відділення має і в напрямку співпраці з вищими навчальними закладами по забезпеченню навчанням студентів-інвалідів. Тільки за 2016 рік фінансову допомогу на навчання отримали 10 інвалідів. Сьогодні відділення Фонду акцентує свою увагу на фінансування витрат щодо навчання інвалідів з сільської місцевості.

Разом з тим перед інвалідами різних нозологій і груп, які через стан здоров`я не можуть конкурувати на ринку праці, постає проблема працевлаштування. І тут на допомогу підприємствам, засновниками яких є громадські організації інвалідів знову приходить відділення Фонду. Проблему працевлаштування вирішуємо за рахунок цільових коштів, які спрямовуються на створення нових та збереження вже існуючих робочих місць на цих підприємствах. Адже ці підприємства мають велике майбутнє.

Добрі справи видно здалеку. Від них завжди струмує тепло. Бо хіба є межа добру, турботі. Не було, не має, і не буде. Як не має межі вдосконаленості в професійній допомозі та звичайному людському милосерді.

Все, що вже досягнуто, і те, що значиться в наших планах, знаходиться в прямій залежності від потенційних можливостей колективу, оскільки роботу обласного відділення визначають спеціалісти, їх відданість справі, високий рівень відповідальності у вирішенні поставлених завдань, творчий підхід, командний дух, прагнення до самовдосконалення.

Нині в обласному відділенні працює 15 кваліфікованих і працелюбних фахівців. Усі вони заслуговують найкращих слів вдячності, адже в колективі панує дух взаєморозуміння, взаємовиручки, взаємозаміни. Саме завдяки вдалій розстановці кадрів забезпечено успішне виконання поставлених завдань.

Висловлюю глибоку вдячність усім фахівцям нашого відділення. В першу чергу тим,

- хто стояв біля витоків формування відділення – М.Ф. Молочко. Людина з неоціненним почуттям співпереживання, розумінням потреб людини, бажанням прийти на допомогу в скрутну хвилину, вміння знайти теплі слова для своїх колег аби підбадьорити їх у цьому стрімкому, не безпроблемному житті. Професіоналізм, організаційні здібності, відповідальне ставлення до людей – це ті складові, що дозволили їй впродовж багатьох років бути керівником відділення.

- хто своєю гідною працею, готовністю завжди прийти на допомогу, заслужив авторитет і повагу: О.І. Сердюк, Л.В. Ковтун, Н.О. Пузанова, Ю.С. Присівок, Т.І. Саченко, В.Б. Падалка.

І звичайно, хочеться з вдячністю згадати наших молодих фахівців, які досягли значних успіхів у праці, завдяки досвіду, отриманому у відділенні: Я.В. Широян, О.А. Красна, М.П. Кобець, О.І. Москалець, А.Г. Атрощенко, Я.В. Мельник, З.С. Романько,   А.О Деркач.

Так склалося, що без автомобіля не можливо уявити життя установи. А це привід для мене висловити слова вдячності за працю водієві Буштрук В.А. Бажаю зеленої вулиці на життєвому і автомобільному шляхах.

Сьогодні є всі підстави говорити про те, що цілеспрямована робота відділення дозволила досягти позитивних результатів по роботі з найбільш уразливими категоріями громадян.

Але це тільки шлях довжиною 25 років привів нас до високого професіоналізму. Перед нами стоять важливі завдання для досягнення нових перемог. Нам потрібно йти далі – зводити споруду, щоб нам усім у ній почувалося комфортно.

І тому дійсно для нас всіх – це свято, адже свій ювілейний рік прожито з користю для держави і суспільства.

Щиро дякую усім моїм колегам за сумлінну працю і вірю : ми з вами єдині у прагненні соціальної справедливості, людяності, добра.

Висловлюю безмежну вдячність за співпрацю, взаєморозуміння і підтримку керівникам органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, соціальним партнерам, працедавцям.

Тож нехай наше свято ще більше об`єднає нас у досягненні спільної мети.

Бажаю всім натхнення, творчості, стійкості у життєвих випробуваннях, здоров`я, гармонії в душі, й найголовніше – віри в те, що багато ще вдасться реалізувати.

Хай найважливішою винагородою для нас завжди буде Боже благословення, людська шана і подяка.

 

 

Директор  Чернігівського обласного відділення Фонду І. Лось

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux