Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Рівненська поетеса Віра Правоторова записала аудіозбірку для особливих дітей
Опубліковано 20 січня 2017 року о 10:56

«Радісні віршики з бабусиної флешки» - так називається нова аудіокнига рівненської поетеси Віри Правоторової. Її презентація відбулася в обласній науковій бібліотеці у відділі для людей з вадами зору. Але оскільки вірші поетеса пише про дітей та для дітей, на захід було запрошено найменших мешканців Рівного та області з особливими потребами. Таким чином Віра Правоторова хотіла поділитися своєю творчістю і з малечею, яка не завжди може побачити і прочитати звичайні книжки.

Аудіокнига «Радісні віршики з бабусиної флешки» є першою в аудіоформаті і третьою за ліком збіркою дитячих віршів поетеси. Перші дві книжки у твердій обкладинці вийшли у видавництві «Зелений пес» Братів Капранових у 2015 та 2016 роках. У цей же час поетеса презентувала свою творчість на рівненському радіо і її вірші викликали неабияке зацікавлення у слухачів. Відтак на радіо запропонували письменниці зробити аудіозапис її творів. Ця ідея надзвичайно зацікавила авторку, тож невдовзі народилася ціла аудіокнига.

Основу аудіокниги склали вірші з двох друкованих збірок поетеси - «Віршенята і віршики з оксамитової торбинки»  та «Веселі віршики з мальованого глека», загалом було відібрано 41 твір. Поетеса сама читає вірші у властивій їй зворушливій, по-дитячому наївній та лагідній манері виконання, що так полонить малечу щирістю та виразністю. Записували приблизно протягом місяця, а далі тривала обробка звуку. Нині ж перша презентація була організована саме для тих діток, хто потребує таких книг найбільше.

- Це дуже важливо, щоб саме ці дітки із вадами зору також могли бути причетними до тієї любові, яка наповнює нашу землю, яку я намагаюся передати у своїх віршах, - говорить Віра Правоторова. - Спеціально для презентації ми зробили запис на диск, але у подальшому я готова поділитися з кожним цими віршами просто з флешки, адже для більшості людей сьогодні це найпростіший спосіб передати якусь інформацію, зокрема і аудіозапис. Тому, власне, так і назвали аудіозбірку - «Радісні віршики з бабусиної флешки».

Познайомитися ближче з творчістю поетеси до обласної книгозбірні завітали вихованці Центру РПРСА «Пагінець» - спеціалізованого дитячого садку, де займаються дітки з особливими потребами.  А також учні Клеванської школи-інтернату для дітей з вадами зору та рівненського дошкільного навчального закладу ясла-садок №35. Як розповідає координатор Інтернет-центру «Окуляр» РОУНБ Зоя Романуха, щомісяця в бібліотеці проводиться кілька заходів для людей з особливими потребами. Адже тут, зокрема, для незрячих та слабозорих  бібліотека надає можливість вільного доступу до Інтернет-ресурсів. Цього разу зустріч відбулася за ініціативи самої поетеси, яка запропонувала організувати захід для слабозорих діток. У тижневику «Льонокомбінат», зізнається Віра Правоторова, прочитала інформацію про роботу Центру при рівненській книгозбірні, і одразу зателефонувала до методисту бібліотеки, що опікується інвалідами по зору, із пропозицією зробити презентацію власної аудокниги.

- Ця книжка, написана саме для найменшої дитячої аудиторії, ніби вабить діток у чарівний світ фантазій, вона зачаровує їх, і вони залюбки вивчають ці вірші напам’ять. Адже вірші написані дуже легко, просто і добре запам’ятовуються. Крім цього, друковані книжки Віри Правоторової дуже мальовничі і це приваблює діток. Вони несуть діткам саме ті емоції, які потрібні в їхньому віці, - говорить психолог Центру РПРСА «Пагінець» Людмила Валькевич.

А також додає, що дітей з особливими потребами не так часто запрошують на подібні презентації, для них це перший такий досвід. Втім, хотілося б, щоб це відбувалося частіше, зокрема разом із батьками, тому що саме книжки відіграють величезну роль у розвитку таких дітей. Не всі батьки усвідомлюють це, проте саме за допомогою книжок дитина пізнає навколишній світ, дізнається про нові поняття, різні сторони життя, емоції і, звичайно, розвиває пам'ять.

Під час заходу, на якому більшість діток були у супроводі батьків, гості познайомились із творчою біографією письменниці, дізналися історію виникнення попередніх книжок авторки, ну і, звісно, слухали її вірші в авторському аудіовиконанні. А от наживо Віра Правоторова читала вірші вже із майбутньої книжки, що тільки готується до випуску і матиме подібну до передніх символічну назву, де добрі віршики з’являтимуться «із бабусиної валізки». Відтак саме діти з вадами зору першими почули віршенята про павучків, яких не треба боятися, про білу Кицю, якій сняться білі сни, про місяць лютий, який не такий вже й лютий… А у відповідь заходилися декламувати вірші з перших книжок поетеси, які заздалегідь вивчили напам’ять. Не обійшлося на літературному заході і без різдвяного вертепу та музикальних подарунків, які підготували вихованці навчальних закладів із вдячністю до письменниці.

Віра Правоторова зізнається, що вже активно працює над третьою книжкою і невдовзі зможе порадувати малечу новими чарівними віршиками. А ще поділилася радістю: цієї неділі, 22 січня, о 9:50, на Українському радіо вона братиме участь у передачі «Автор перед мікрофоном». Відтак вірші дитячої рівненської поетеси звучатимуть на всю країну.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux