Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Резолюція за результатами круглого столу
Опубліковано 23 липня 2015 року о 13:45

Резолюція за результатами круглого столу «Реалізація програми «Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів, заходи з відвідування військових пам’ятників і військових поховань та з увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». Актуальні питання та кроки до конструктивного діалогу», який відбувся

в м. Києві 07.07.2015

 

За ініціативи Фонду соціального захисту інвалідів (далі – Фонд) 07 липня 2015 року в приміщенні актового залу УВП УТОС-3 (м. Київ) відбувся круглий стіл на тему: «Реалізація програми «Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів, заходи з відвідування військових пам’ятників і військових поховань та з увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». Актуальні питання та кроки до конструктивного діалогу» (далі – круглий стіл).

У роботі круглого столу взяли участь керівництво Фонду та керівники територіальних відділень, представники громадських організацій інвалідів (далі – ГОІ) та ЗМІ.

Темами обговорення на круглому столі були «Діяльність Фонду та його територіальних відділень щодо забезпечення виконання Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» у першому півріччі 2015 року» та «Виконання програми «Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів, заходи з відвідування військових пам’ятників і військових поховань та з увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років», проблемні питання та шляхи їх вирішення, пропозиції щодо оптимізації заходів».

У своїх виступах учасники висловлювали свою думку відносно зазначених питань, пропонували шляхи вирішення, відзначали необхідність прислухатися до питань «на місцях», надали конкретні пропозиції.

За результатами роботи Круглого столу сформувалися наступні висновки:

1. Про ефективну співпрацю між громадськими організаціями інвалідів та Фондом з метою розширення інформаційного простору та залучення громадськості до обговорення нагальних та проблемних питань соціального захисту інвалідів.

2. Одним із проблемних питань є зменшення надходжень адміністративно-господарських санкцій (далі - АГС) до спеціального фонду держбюджету від роботодавців за невиконання законодавчо встановленого нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Причини, які призвели до зменшення надходжень АГС, є:

- проведення антитерористичної операції в Луганській та Донецькій областях, анексія АР Крим;

- збільшення кількості підприємств, які припинили свою діяльність;

- зменшення чисельності підприємств, на які поширюються норми ст.ст. 19, 20 Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»;

- негативна судова практика щодо звільнення роботодавців від сплати санкцій у разі невиконання ними нормативу.

Через низьку вмотивованість, викликану можливістю не виконувати встановлений норматив працевлаштування інвалідів та уникати при цьому сплати АГС, роботодавці не працевлаштовують інвалідів. Несплата АГС негативно відбивається на спроможності держави фінансувати заходи реабілітації та сприяння зайнятості інвалідів.

3. Спостерігається тенденція зменшення показника створення роботодавцями робочих місць для працевлаштування інвалідів за рахунок АГС. Негативними факторами, які впливають на результативність роботи в цьому напрямку є, зокрема економічна криза підприємств ГОІ, зменшення надходжень АГС до спеціального фонду держбюджету, які можуть використовуватися на створення таких місць, непроста процедура погодження проектів підприємств громадських організацій інвалідів щодо отримання фінансової допомоги на створення робочих місць, а також суттєве зменшення кількості підприємств громадських організацій інвалідів, які відповідають критеріям чинного законодавства для отримання фінансової допомоги.

4. Використання значної частини коштів, які надходять до Фонду від роботодавців за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, на функціонування центрів реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів, що не дозволяє спрямувати значний фінансовий ресурс у вигляді АГС на створення нових робочих місць для працевлаштування інвалідів.

5. Відмічено позитивну тенденцію щодо розширення переліку санаторно-курортних закладів, які надають послуги інвалідам-спінальникам, що забезпечує підвищення конкуренції та якості послуг, надає можливість особам з інвалідністю упродовж 2015 року, і в наступні періоди обирати санаторії у відповідності до їх індивідуальних потреб. Широке коло громадськості підключено до оцінки можливості оздоровлення інвалідів-спінальників в санаторіях за рахунок коштів державного бюджету.

6. Необхідність збільшення видатків у державному бюджеті на фінансову підтримку всеукраїнських громадських організацій інвалідів у 2016 році в межах бюджетної програми 2505030 «Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів, заходи з відвідування військових поховань і військових пам’ятників та з увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років».

За результатами Круглого столу його учасники прийняли резолюцію:

1. Підтримати Фонд та провести широке обговорення з громадськістю із залученням засобів масової інформації питання зменшення надходжень АГС до спеціального фонду держбюджету.

2. Провести обговорення з громадськістю та підтримати проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності в частині працевлаштування людей з інвалідністю, а також проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування та оптимізації системи реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів».

3. Всеукраїнським громадським організаціям інвалідів підготувати пропозиції щодо удосконалення постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.12 №176 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на фінансову підтримку громадських організацій інвалідів та ветеранів, заходи з відвідування військових поховань і військових пам’ятників та з увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» та надати до Фонду для подальшого опрацювання та подання до Мінсоцполітики, а також обґрунтовані пропозиції до проекту державного бюджету на наступний рік щодо збільшення видатків на фінансову підтримку всеукраїнських організацій інвалідів, які направити до Мінсоцполітики та Кабінету Міністрів України.

4. Підготувати пропозиції до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо виділення окремим рядком в бюджетній програмі «Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів та ветеранів, заходи з відвідування військових поховань і військових пам’ятників та з увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній Війні 1941-1945 років» суми видатків на фінансову підтримку всеукраїнських громадських організацій інвалідів.

5. Фонду залучати до роботи експертної групи Фонду з розгляду пропозицій щодо заходів з питань соціального захисту інвалідів всеукраїнських громадських організацій інвалідів на 2016 рік представників ГОІ.

6. Створити при Фонді та його територіальних відділеннях «гарячі лінії», з метою розширення надання громадянам інформаційно-консультаційних послуг (роз’яснень) щодо діяльності Фонду.

 

 

Підтримано учасниками круглого столу 07.07.15


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux