Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Реабілітація дітей у Городку
Опубліковано 02 червня 2008 року о 09:53

Городоцький районний центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів створено у жовтні 2002 року. Тоді була відкрита одна різновікова група дітей-інвалідів. Незадовго виникла необхідність розширення центру. У 2004 році було відкрито ще одну групу із 8 особливих дітей.
 
          Заклад дістав назву „Центр ранньої соціальної та соціально-побутової реабілітації дітей-інвалідів” і став структурним підрозділом Городоцького районного територіального центру соціального обслуговування населення та одиноких непрацездатних громадян. У січні 2008 року центр зареєстровано як юридичну особу – Городоцький районний центр ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів.
 
                  Метою центру є здійснення заходів з соціальної, психологічної, педагогічної реабілітації та методичного супрововду, спрямованих на розвиток та корегування порушень розвитку дитини-інваліда, навчання її основним та побутовим навичкам, розвиток здібностей, створення умов для інтеграції в суспільстві.
 
                    Реабілітація дітей-інвалідів в центрі здійснюється в таких групах:
 
-         ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів віком від 3 до 7 років;
-         соціальної реабілітації дітей-інвалідів віком від 7 до 14 років.
 
                    Організація реабілітаційних заходів здійснюється за напрямками:
-         соціальна реабілітація,
-         психологічна реабілітація,
-         педагогічна реабілітація,
-         медичний супровід.
 
 У центрі створено умови для фізичного розвитку, засвоєння знань, умінь, навичок у дітей-інвалідів. Надається допомога у здійсненні корекції психофізичного розвитку.
 
Згідно з Концепцією спеціальної освіти осіб із психічними та фізичними вадами змістом навчально-виховної роботи в центрі є музичне, фізичне виховання, образотворча діяльність, конструювання, ознайомлення з навколишнім світом, формування елементарних математичних уявлень, розвиток мовлення, індивідуальна корекційна робота.
                                                                                                             
 Центр обладнано: біговою доріжкою, велотренажером, параподіумом, апаратом для корекції верхніх і ніжних кінцівок, швецькою стінкою, чудо-драбиною, гравістатами, що сприяє відновленню та розвитку рухової системи, психологічних проблем.
 
Займаються з дітьми кваліфіковані фахівці, які пройшли курси підвищення кваліфікації у Миколаївському державному комплексі ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Заняття вихователів доступні, цікаві, неповторні та результативні.
 
 Дітям, які досягли 7 років, згідно психолого-медико-педагогічної комісії, призначено індивідуальне навчання, яке проводять відповідно визначених програм вчителі відділу освіти.
 
Важливе місце у роботі з дітьми-інвалідами належить фізичному розвитку. Позитивно впливають на фізичний розвиток і збереження здоров”я вихованців рухливі та спортивні ігри, вправи спортивного характеру, які всебічно розвивають дітей, зміцнюють кістково-м”язкову систему, підвищують рухову активність, поліпшують працездатність організму. Велика увага приділяється роботі з ЛФК. Проводиться лікувальний масаж.
 
Підвищенню соціальної активності, комунікативних здібностей, естетичного досвіду дітей-інвалідів, розширенню сфери естетичних інтересів, розумінню прекрасного сприяє музикотерапія. Різноманітні види роботи з дітьми на заняттях музики проводить музичний керівник. Результат роботи особливо помітний при проведенні різноманітних виховних заходів. Діти центру брали участь у другому міжнародному фестивалі дитячої творчості „Омега-2006” у м. Севастополі, де одержали подарунки та дипломи ; у третьому обласному фестивалі дитячої творчості „Барви життя” у м. Хмельницькому.
 
Значна увага приділяється роботі з батьками. З ними проводяться різні консультації, бесіди, лекції щодо виховання і розвитку дітей. Психолог проводить з батьками тренінги.
 
Центр дісно став установою якісно нового типу, якак поєднує в собі зусилля педагогів, медичних і соціальних працівників, дає змогу сім”ї брати безпосередню участь у реабілітаційному процесі, забезпечує можливість вихованцям жити у відкритому суспільстві, формувати свою життєву компетентність.
 
Важливою ланкою у роботі центру є співпраця із Городоцьким районним центром соціальних служб для сім”ї, дітей та молоді. Спеціалісти центру проводять з дітьми-інвалідами ігротеки, в яких використовують навчально-розвиваючі методики та елементи соціально-побутової адаптації.
 
          На базі центру реабілітації спеціалістами центру молоді проведено    фестиваль художньої творчості. Кращі роботи дітей були відзначені грамотами та подарунками.
 
                  Частими гостями центру є діти-волонтери ЗОШ № 4 м. Городка та Городоцької гімназії, які проводять з дітьми-інвалідами ігри, читають казки, беруть участь у проведенні свят.
                                                                 
                                                                                                                                 
                    За п”ять років функціонування центру тут пройшли реабілітаційний курс 146 дітей-інвалідів з різними нозологіями. Діти із обмеженими функціональними можливостями досягли певних позитивних зрушень та змін у своєму розумовому, психічному та фізичному розвитку. П”ятеро випусників дошкільної групи центру навчаються в загальноосвітніх школах міста.
 
                   Сьогодні центр працює в орендованому приміщенні. Але за рішенням Городоцької районної ради на баланс Городоцького територіального   центру передано приміщення колишньої водолікарні, другий поверх якого буде закріплено за центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Надалі  планується відкрити групу професійної орієнтації для дітей-інвалідів віком від 14 до 18 років.
 
                   Створення і ефективне функціонування цього центру стало можливим завдяки значній фінансовій допомозі Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів. Лише в минулому році Фондом було виділено 260 тис.грн. для придбання сучасного  реабілітаційного обладнання.
 
                    Значну допомогу центру надають меценати міста: ПП Войнаровського Ю.І., ПП „Хлібний Альянс” Задорожного Р.Б., МПП „Полімер” Вовнянка І.Й.
 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux