Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Професійне навчання – послуга для економіки
Опубліковано 06 грудня 2012 року о 09:51

У Луцькому центрі професійно-технічної освіти відбулося засідання Регіональної міжгалузевої ради з професійно-технічної освіти у форматі активного діалогу представників органів виконавчої влади, служби зайнятості, відділення Фонду соціального захисту інвалідів, професійно-технічних навчальних закладів, роботодавців та громадських організацій. Учасники заходу розглянули питання щодо результатів працевлаштування випускників та прийому учнів до професійно-технічних навчальних закладів у 2012 році, професійного навчання дітей та дорослого населення з особливими потребами.

Розпочинаючи зустріч, голова ради профтехосвіти, генеральний директор ПАТ «Волинь-АВТО», голова правління обласного об’єднання організації роботодавців Юрій Корольчук наголосив, що проведення засідань ради – це як дороговказ, що дає можливість спільними зусиллями визначитись із необхідними заходами задля більш якісного навчання учнів, їх працевлаштування.

Про результати діяльності системи професійно-технічної освіти області більш детально проінформував заступник начальника Управління освіти облдержадміністрації. На Волині освітні послуги в системі профтехосвіти надають 22 навчальні заклади, з них 3 – структурні підрозділи вищих навчальних закладів. Навчання 10 тисяч учнів здійснюється за понад 100 професіями. Навчальні заклади готують, в основному, працівників для промисловості (40%), сільського господарства, будівельної, транспортної сфер виробництва (по 10%).

Підтвердженням дієвості та необхідності системи профтехосвіти є той факт, що цьогоріч конкурс у навчальні заклади становив 1,5-2,5 осіб на місце, а працезакріплення випускників близько 70%. Сучасні соціально-економічні умови, зміна виробничих процесів безпосередньо впливають на процес підготовки фахівців у професійно-технічних навчальних закладах.

Актуальним та важливим питанням, яке обговорили учасники засідання ради, стало професійне навчання осіб  із особливими потребами. Зокрема, голова Українського товариства об’єднання сліпих Волинської області детально ознайомив учасників заходу із діяльністю Волинського обласного центру реабілітації інвалідів обласного товариства об’єднання сліпих. На базі центру вперше закінчують навчання 8 осіб з вадами зору за професією оператора комп’ютерного набору. Для сприяння зайнятості цих осіб очільник УТОСу звернувся до присутніх за допомогою і розумінням. За його словами, людина з інвалідністю перед вступом до навчального закладу має дати відповідь на питання, чи зможе вона працювати за цією професією, де можна працювати, щоб у майбутньому впевнено зайняти свою нішу на ринку праці і в суспільстві.

Директор  Луцького центру професійно-технічної освіти розповіла, що навчати учнів з вадами слуху в навчальному закладі за професією кравця розпочали з 2002 року. За цей час 37 учнів отримали відповідні дипломи. По завершенню навчання випускники працюють за індивідуальними замовленнями. За кошти Фонду соціального захисту інвалідів двоє осіб також проходили професійне навчання за направленням державної служби зайнятості.

Разом з тим, роботодавці пропонують вакансії з особливими вимогами професійності: дизайнер-конструктор (володіння комп’ютерними програмами), закрійник (покрій та пошиття ортопедичних виробів), кравець (робота з декоративними тканинами), швачка (пошиття лляних виробів), що потребує від випускників глибших знань.

Сьогодні набирає поширення стажування на робочому місці. Серед яскравих прикладів стажування на вимогу роботодавців з подальшим працевлаштуванням є:

-      вишивальник (виготовлення вишиванок та українських костюмів) – МПП «Фірма Аліса»;

-      швачка (пошиття подушок і ковдр з пуху) – ТзОВ «Дрімко»;

-      швачка (пошиття іграшок) – підприємець О.Ю. Правкін.

Втім, існують ряд перешкод при працевлаштуванні на вакансії швейних підприємств. Це, зокрема, плинність кадрів, яка пов’язана із жіночою зайнятістю, невідповідність працівників темпам модернізації швейного обладнання, рівень оплати праці.

Насамкінець учасники прийняли з обговорених питань відповідні рішення та домовились посилити співпрацю у напрямку надання більш якісних освітніх послуг, сприяння зайнятості випускників професійно-технічних навчальних закладів, в тому числі осіб з інвалідністю.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux