Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Працевлаштування та застосування праці інвалідів
Опубліковано 26 червня 2015 року о 11:05

        Працевлаштування та застосування праці інвалідів – питання, яке потребує особливої уваги кожного роботодавця. Нещодавно в Татарбунарському районному центрі зайнятості Одеської області було проведено засідання круглого столу «Співпраця центру зайнятості з соціальними партнерами та роботодавцями з питань дотримання гарантій зайнятості осіб, які потребують соціального захисту в  тому числі інвалідів», на який було запрошено спеціалістів Одеського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

        Питанню участі роботодавців у забезпеченні зайнятості громадян, що потребують додаткових соціальних гарантій, присвятила свій виступ заступник директора районного центру зайнятості Ольга Ільченко. Вона ознайомила присутніх із напрямками та результатами роботи центру зайнятості щодо працевлаштування осіб, які не здатні конкурувати на ринку праці. Особливу увагу  було звернуто на працевлаштування  інвалідів, виконання вимог ст. 19, 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

«Так,  з  початку року  чотири  особи  з обмеженими  можливостями звернулися до центру зайнятості з метою  пошуку роботи, з них дві особи вже працевлаштовані», - зазначила Ольга Ільченко.

        Працевлаштування інвалідів – це обов’язок роботодавців, передбачений низкою законодавчих норм. Саме на цьому зупинилася заступник начальника відділу надання соціальних послуг Наталія Мукієнко. Вона ознайомила присутніх із нормами законодавства, що регулюють соціальний захист інвалідів. Окремо, спеціаліст Одеського обласного відділення Фонду зупинилася на необхідності виконання підприємствами нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів. Нажаль, згідно наданого Одеським обласним відділення Фонду соціального захисту інвалідів переліку підприємств та установ, в Татарбунарському районі є і ті підприємства, що не виконали ці нормативи.

          В обговоренні питання працевлаштування інвалідів взяли також участь перший заступник Управління Пенсійного Фонду України в Татарбунарському районі Марія Дудар. та спеціаліст управління соціального захисту Ольга Олиніченко.

        Як було наголошено під час обговорення, підприємства не тільки зобов’язані створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів (зокрема, спеціальні робочі місця), але також вони повинні вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників. А також - створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації та забезпечувати інші встановлені для інвалідів соціально-економічні гарантії.

        Спеціаліст відділення Фонду також зауважила, що разом з цим підбір робочого місця для інваліда повинен здійснюватись підприємством з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертизи, які зазначені в його індивідуальній програмі реабілітації.

       Крім того, у передбачених законодавством випадках роботодавець має організувати навчання та перекваліфікацію працюючого інваліда відповідно до медичних рекомендацій стосовно його інвалідності.

       Всі ці вимоги повинні забезпечити комфортні умови праці для осіб з інвалідністю, надати таким людям можливість реалізувати себе у житті.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux