Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Нарада соціальних партнерів та роботодавців
Опубліковано 25 листопада 2014 року о 09:18

На базі Рівненського міського центру зайнятості відбулася робоча нарада з соціальними партнерами та роботодавцями, на якій розглянули питання зайнятості працездатних людей з особливими потребами, їх трудової реабілітації та обговорили проведення низки заходів з нагоди відзначення Дня інваліда. До участі в нараді були запрошені представники управління праці та соціального захисту населення Рівненського міськвиконкому, Рівненського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Територіальної державної інспекції праці у Рівненській області, обласного центру МСЕК та роботодавці.

Про основні напрями діяльності служби зайнятості розповіла заступник директора міського центру зайнятості  Світлана Ротар. Питання професійної та трудової реабілітації інвалідів є одним із основних пріоритетів, адже працевлаштування - головне у їхній соціальній адаптації. Служба зайнятості надає низку різнопланових послуг для такої категорії громадян. У разі потреби в додаткових навичках, яких вимагає роботодавець, - організовує професійну підготовку чи перепідготовку осіб з інвалідністю. У центрі зайнятості для допомоги роботодавцям у підборі кваліфікованих кадрів з числа осіб з обмеженими фізичними можливостями проводять зустрічі та співбесіди з претендентами на вакантні посади. Для психологічної підтримки людей з інвалідністю запрошують на різноманітні семінари, тренінги з написання резюме, техніки пошуку роботи.

Начальник відділу взаємодії з роботодавцями проінформувала присутніх про вакансії, які подають роботодавці для працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями. На жаль, роботодавці визнають головним чином право інвалідів працювати на менш привабливих робочих місцях, з низьким рівнем оплати праці. Тому, питання заповнення вакантних посад є проблемним. Маргарита Луцик розповіла про співпрацю з Рівненським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів в плані інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо  виконання роботодавцями нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів. Вона подякувала представнику роботодавця – начальнику відділу кадрів ПАТ «Рівнеазот» Сергію Григор’єву за плідну співпрацю в питаннях працевлаштування осіб з обмеженими фізичними можливостями, якісні вакансії для такої категорії людей та гуманне ставлення. В свою чергу, Сергій Григор’єв висловив слова вдячності на адресу центру зайнятості за допомогу у доборі кадрів. Як результат співпраці – протягом поточного року 12 безробітних осіб з інвалідністю стали працівниками хімічного гіганту.

Заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи обласного центру МСЕК Наталія Цибочкіна наголосила про обов’язкове оформлення всіма відповідальними сторонами індивідуальної програми реабілітації інвалідів. 

Про основні напрями роботи Фонду, проблеми створення робочих місць для інвалідів, можливі шляхи їх вирішення та перспективи поінформувала начальник відділу Рівненського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Сніжана Балахно.

Наталія Колесова, директор ПОГ "АВМ І К" Рівненського міського товариства інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату з власного досвіду поділилася проблемами та можливостями адаптації осіб з інвалідністю в суспільстві. Головне - не падати духом, не опускати рук, не чекати, що хтось зробить за тебе і для тебе, прагнути до чогось більшого.

Про співпрацю з міським центром зайнятості в організації громадських робіт із супроводу осіб з вадами зору розповів директор Рівненського учбово-виробничого підприємства «УТОС» Ігор Подранецький.

Учасники наради висловили побажання ініціювати проведення таких зустрічей частіше, запрошувати на них представників органів влади, громадських організацій та установ, які опікуються проблемами інвалідів. Усі погодилися, що для суспільства необхідне більш повне ознайомлення з проблемами осіб з інвалідністю та висвітлення їх в ЗМІ.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux