Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Сприяння зайнятості на Волині
Опубліковано 25 листопада 2014 року о 11:21

Соціальний захист вимушених переселенців з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, ситуація на ринку праці Волині, виконання Територіальної програми зайнятості населення в складних умовах сьогодення, забезпечення волинянам гарантій в оплаті праці та її рівня – ці теми стали предметом обговорення на черговому засіданні обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, у якому приймав участь директор відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

Засідання розпочалось із внесення змін до складу комітету та погодження Положення обласного координаційного комітету сприяння зайнятості.

Директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод поінформувала, що станом на 14.11.2014 року на Волині проживає із АР Крим - 112 родин, до складу яких входить 229 осіб, в т.ч. 70 дітей; із Донецької, Луганської областей - 692 родини, до яких входить 1674 особи, у т.ч. 599 дітей. У Єдиній інформаційній базі даних про переселенців обліковано 1605 внутрішньо переміщених осіб (823 родини). За призначенням щомісячної адресної допомоги звернулось 779 сімей.

До служби зайнятості області звернулися 369 осіб, які вимушено покинули АР Крим, Луганську Донецьку області та прибули на територію Волині, із них 115 працевлаштовані. Інші залучаються до професійного навчання, стажування безпосередньо у роботодавця, участі в роботах тимчасового характеру тощо.

Департамент налагодив тісну співпрацю з громадськими активістами та благодійними фондами, зокрема, «Ефективне суспільство», «Карітас-Волинь». Спільно надається допомога у вигляді продуктів харчування, предметів особистої гігієни, постільної білизни, посуду, одягу тощо.

Стурбованість викликає те, що з ринку праці Волині багато чоловіків мобілізовано, а це, вочевидь, найбільш активні працівники.

Голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України Галина Микитюк поінформувала присутніх про виконання чинного законодавства з питань оплати праці, зокрема, вжиття заходів впливу до керівників за невиконання положень колдоговору з питань оплати праці; сприяння внесенню змін до законодавства в частині обов’язковості укладання колективних договорів на підприємствах, організаціях, установах, які використовують найману працю. Учасники засідання висловилися за необхідність забезпечення посилення відповідальності власників і керівників підприємств за несвоєчасну сплату заробітної плати та недотримання її гарантованого рівня.

Директор відділення Фонду соціального захисту інвалідів Валерій Шевчук поінформував про можливості отримання фінансової допомоги, цільової позики чи дотації за рахунок коштів Фонду на створення робочих місць для інвалідів, виплати роботодавцям компенсації фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у разі працевлаштування на нове робоче місце інвалідів, які зареєстровані в установленому порядку, як безробітні і яким відповідно до законодавства допомога по безробіттю не призначається.

Говорили, також, про хід виконання Територіальної програми зайнятості населення та шляхи вирішення актуальних питань ринку праці і визнали, що у поточному році на Волині спостерігається зниження чисельності зайнятого населення та ріст рівня безробіття. За даними Державної служби статистики України, у середньому за І-півріччя 2014 року чисельність зайнятого населення у віці 15-70 років у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшилась на 25,5 тис. осіб та становила 417,9 тис. осіб, рівень безробіття (за методологією МОП) зріс з 8,3% до 9,7%.

Аби гнучко реагувати на виклики ринку праці фахівці служби зайнятості обмінюються досвідом з колегами із сусідніх країн. Директор обласного центру зайнятості Раїса Кучмук поділилась із членами координаційного комітету враженнями від останньої поїдки до Республіки Польща у Люблінське воєводське бюро праці, де переконалась, що поєднання коштів Євросоюзу, Міністерства праці, місцевої влади – це реальна інвестиція в людину, її активність. Мінімум міністерських стандартів, бюрократії, гідна фінансова підтримка соціально-економічних ідей сприяють тому, що кожен громадянин з особистою відповідальністю ставиться до власної зайнятості, обирає своє майбутнє. Починаючи з професійного визначення школярів, де кожен навчальний заклад дбає про свою репутацію і підтримує центр кар’єри, слідкує за актуальністю ринку праці. Заклади праці найбільш інтенсивно працюють у сприянні працевлаштуванню особам до 30 років. Працівники старші 45 років мають можливість підвищити кваліфікацію, здобути професію без особливих обмежень. При цьому, якщо вони працюють на підприємствах з чисельністю до 10 осіб, роботодавець за таке навчання отримує стовідсоткове відшкодування вартості освітньої послуги, на підприємстві із штатом більше 10 осіб – компенсується 80% вартості навчання.

Цей досвід польських колег особливо зацікавив представників сторони роботодавців у координаційному комітеті. Отож погоджено звернутись від Координаційного комітету сприяння зайнятості до народних депутатів від Волині для реалізації законодавчих ініціатив.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux