Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Криза – не перешкода соціальному захисту
Опубліковано 03 березня 2010 року о 13:43

Упродовж останніх років в Україні відбуваються суттєві зміни щодо ставлення до інвалідів. Загальною рисою цих змін є визнання рівності прав  на повноцінне життя у суспільстві та створення державою передумов для реабілітації та соціальної інтеграції.

Сьогодні люди із особливими потребами найбільш соціально незахищені. Державна політика відносно інвалідів має за мету забезпечити їх права на максимальну участь в економічному і соціальному житті суспільства, особливо стимулювати їх працевлаштування та участь на ринку праці, а також забезпечити гарантований дохід, так, щоб люди з інвалідністю не позбавлялися можливості жити гідно.

Україна проводить послідовну політику підвищення рівня соціального захисту інвалідів, створює умови для інтеграції до активного суспільного життя; підвищення державних гарантій у досягненні вищих соціальних стандартів у матеріальному забезпеченні інвалідів; створення безперешкодного середовища для інвалідів; забезпечення активної взаємодії державних органів та громадських організацій інвалідів у розв'язанні проблем інвалідів.

Необхідно наголосити, що програми соціального захисту інвалідів віднесено до пріоритетних державних програм, а видатки на їх виконання віднесено до захищених статей Держбюджету України.

Усі ці заходи дозволяють змінити підходи до ролі та місця людей з інвалідністю в економічному та соціальному житті суспільства, підвищити рівень їх матеріального забезпечення, створити умови для їх послідовного включення до суспільного життя країни.

Вінницьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів є органом державної виконавчої влади, який забезпечує на території цілого регіону реалізацію у межах своєї компетенції державної  політики у сфері соціального захисту інвалідів, у тому числі і шляхом фінансування відповідних заходів. Під час виконання своїх повноважень відділення забезпечує співпрацю із громадськими організаціями та об’єднаннями інвалідів усіх форм власності, з метою створення передумов забезпечення інвалідів Вінницької області соціальною, трудовою та професійною реабілітацією.
Впродовж минулого року установою було забезпечено фінансування трьох загальнодержавних соціальних програм, виконання яких спрямовано на підтримку та захист осіб з обмеженими можливостями. Так, зокрема за рахунок фінансування заходів з соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів на загальну суму 973,4 тис. грн. реабілітацією було забезпечено 193 особи з інвалідністю. За рахунок даних коштів інвалідам було передплачені друковані періодичні видання, вони забезпечувались фізкультурно-спортивною реабілітацією, отримували фінансову допомогу на навчання у вищих та інших навчальних закладах для отримання освіти та здобуття професії для подальшого працевлаштування. Фінансувались також заходи з технічного оснащення та переоснащення підприємств та громадських організацій інвалідів для створення нових робочих місць.
За рахунок коштів призначених на санаторно-курортне оздоровлення інвалідів відділенням було забезпечено виплату грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування інвалідам регіону, які впродовж двох останніх років не отримували відповідних путівок, на загальну суму 791,8 тис. грн.. Зазначені виплати отримали 3417 інвалідів.
Також відділенням було забезпечено доставку технічних та інших засобів реабілітації 2514 інвалідам області, з використанням на зазначені цілі коштів в сумі 145,0 тис. грн.
Підсумовуючи вищевикладене, відділенням Фонду навіть за кризових явищ було забезпечено досягнення усіх визначених цілей та пріоритетів з забезпечення реалізації на території регіону державної політики у сфері соціального захисту інвалідів, їх підтримки та реабілітації, створення додаткових сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями, було забезпечено ефективне та результативне використання коштів Державного бюджету України, внаслідок чого допомогу з боку держави отримали 6124 інваліда з використанням на це 1910,2 тис. грн..

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux