Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Концерт незрячих виконавців у місті Лева
Опубліковано 21 лютого 2012 року о 15:15

16 лютого у Національному академічному українському драматичному театрі ім.М.Заньковецької відбувся інтегрований концерт незрячих виконавців, провідних українських артистів та оркестру Національного театру ім.М.Заньковецької під назвою «Відчинилося життя».

У концерті взяли участь кращі незрячі виконавці з різних куточків України: Сімферополь (Степан Гончаренко, Зєра Кіраджиєва), Мукачеве (Марія Швардак), Львів (Вікторія Дудік, Світлана Пашкіна, Народний вокальний ансамбль «Струмочок»), Тернопіль (Микола Пришнівський), Вінниця (Наталія Слюсарчук), Луцьк (Василь Сукач), Житомир (ансамбль «Гармонія»), провідні українські артисти (з. а. Леся Горова, «Кузьма»-Скрябін), оркестр Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької (диригент – з. а. Богдан Мочурад), артисти театру (з. а. Олександра Бонковська, з. а. Тарас Івасик, Володимир Слупик).

У програмі концерту - українська і світова класика, твори сучасних композиторів, інструментальна музика, акапельні твори. Особливістю концерту є живий звук, неординарне поєднання учасників, втілені організаторами проекту інноваційні погляди на роль особистості у сьогоденні. Крім того, під час концерту відбулася презентація альбому «Творча сила» за участю українських і шведських незрячих виконавців у супроводі оркестру, записаного у Швеції восени 2011 року.

Спільний проект ЛОО УСІ та заньківчан, підтриманий провідними українськими артистами, – це еталонний варіант вирішення багатьох проблем осіб із вадами зору шляхом публічного привернення уваги суспільства до таланту незрячих людей.

Проект є унікальним не лише для України, але й для багатьох країн Європи. Він вражає своєю емоційністю, щирістю, експресивністю..

Унікальність зумовлена практичною складністю виконання творів незрячими солістами під супровід оркестру з огляду на їх неможливість бачити паличку диригента. Додатковим критерієм ускладненості є відсутність у переважної більшості незрячих учасників спеціальної музичної освіти, а також налагодження гармонійного виконання музичних творів у дуеті з професійними артистами.

Незвичайний концерт, що вже має певні традиції, змусив оркестрантів та артистів замислитися над власним життям, його справжніми цінностями, збудити приспані нинішнім швидкоплинним життям почуття. Концерти з незрячими солістами – це робота над створенням позитивного іміджу нашої держави у цивілізованому світі. Проект також виокремив справжніх «зірок» з числа незрячих осіб, котрі мають шанс стати окрасою будь-якої професійної сцени не лише в Україні.

Концертний проект «Відчинилося життя» задуманий і втілений Львівським обласним осередком всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» за участі Львівського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів та підтриманий єдиним в Україні професійним творчим колективом, який співпрацює з незрячими виконавцямиоркестром Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької, а також зірками опери та естради. Як зазначають організатори, участь усіх виконавців була винятково благодійною, проект не має жодного комерційного забарвлення.

Мета проекту – впровадження у повсякденну практику нестереотипізованих підходів до вирішення соціальних проблем сучасності, пошук взаємокорисних площин для порозуміння між спільнотою здорових і людьми з особливими потребами, популяризація імен талановитих незрячих виконавців, аплікування європейських стандартів суспільства рівних можливостей, дебар’єризація суспільної свідомості у сприйнятті незрячого виконавця на професійній сцені.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux