Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
«Інтеграція осіб з обмеженими фізичними можливостями в сучасних умовах розвитку суспільства»
Опубліковано 02 серпня 2013 року о 10:23

Світова спільнота сформулювала та закріпила фундаментальні положення щодо сприяння правам людей із обмеженими фізичними можливостями, зокрема, на здобуття освіти та фаху. Задля реалізації цих завдань та гармонійної інтеграції цієї категорії громадян у суспільство потрібна консолідація зусиль різних організацій та установ. В цьому напрямку у м. Миколаєві ведеться активна робота.

Із 2009 року Миколаївське обласне відділення Фонду плідно співпрацює з Чорноморським державним університетом імені Петра Могили (ректор Клименко Л. П.). Університет проводить набір абітурієнтів з обмеженими фізичними можливостями на контракт, який за умови успішного оволодіння навчальної програми та складання сесій, сплачує Фонд соціального захисту інвалідів. Фонд сплачує не лише за навчання, але й за проживання осіб із обмеженими фізичними можливостями у гуртожитках Університету.

Роботу стосовно прийняття документів, укладання тристоронніх договорів та подальший контроль у сфері навчання осіб з обмеженими фізичними можливостями здійснює координатор з питань набору та навчання студентів інвалідів, провідний фахівець відділу навчально-дослідної роботи, аспірант кафедри економіки підприємства Анна Кравцова.

Серед спеціальностей, що обрали інваліди - право, соціальна робота, здоров’я людини, фінанси та кредити, соціологія, облік та аудит, державна служба, міжнародні відносини, економіка підприємства.

Якщо у 2010 році в цьому закладі за кошти Фонду навчалось 4 інваліди, у 2011 році – 16, у 2012 році 21, то на 2013 рік укладено 30 договорів. Цього року «з університетського гнізда вилетіла перша ластівка» Інна Яровенко, інвалід ІІІ групи, яка отримала диплом спеціаліста за спеціальністю «Соціальна робота».

У свою чергу Університет направляє кошти на створення відповідних умов для навчання інвалідів, в тому числі для створення безбар»єрного середовища, зокрема архітектурного, тобто на будівництво пандусів, розширення дверей, прилаштування кімнат особистої гігієни до можливості вільного користування ними інвалідами-візочниками.

На базі Університету за участі обласного відділення Фонду проводяться різні заходи, на яких шляхом дискусій, пропозицій, доповідей, аналізу інформації знаходять оптимальні рішення щодо покращення соціальної реабілітації та умов життєдіяльності інвалідів.

30 липня Університет провів вступні випробування для осіб із обмеженими фізичними можливостями з числа абітурієнтів.

Така співпраця відділення Фонду із навчальними закладами дає можливість інвалідам сподіватись на створення найбільш комфортних умов для навчання та отримання гідної спеціальності.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux