Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Експерти підтримали законопроект Мінсоцполітики щодо забезпечення гендерної рівності
Опубліковано 02 серпня 2013 року о 10:27

Завдання Мінсоцполітики – зробити все для того, щоб знайти і на практиці реалізувати механізми, які б дозволили гарантувати дотримання принципу гендерної рівності. Про це сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час обговорення з експертами законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Міністр зазначила, що ситуація із забезпеченням рівних прав жінок і чоловіків в нашому суспільстві далека від ідеальної. «Безробіття серед жінок вище ніж серед чоловіків, а заробітна плата жінки становить трохи понад 70% від чоловічої. При цьому жінки переважно працюють у тих сферах, де зарплата нижча, і працюють на 4-6 годин більше за чоловіка. А ведення домашнього господарства взагалі не вважається за працю. Тому наше завдання – зробити все для того, щоб знайти і на практиці реалізувати механізми, які б дозволили виправити ситуацію», – сказала Наталія Королевська.

За словами Міністра, цей законопроект передбачає запровадження 30% квоти на представництво жінок не тільки у політичній, а й у державній економічній сфері. «Досвід європейських країн доводить, що без такого засобу, як квоти, дуже важко досягти принципу гендерної рівності», – підкреслила Міністр.

«Гендерна рівність на рівні прийняття політичних рішень підвищує такі демократичні норми, як рівні можливості жінок і чоловіків, їх представництво в органах державної влади, а також спільну відповідальність за подальший розвиток суспільства. Ухвалення цього закону дозволить Україні потрапити до переліку країн-лідерів за політичним представництвом жінок у владі», – наголосила Радник Міністра Таїсія Кривенко під час презентації основних положень законопроекту, розробленого Мінсоцполітики.

Участь в обговоренні взяли представники провідних дослідницьких інститутів та вітчизняних і міжнародних громадських організацій. Так, за словами Ганни Герасименко, старшого наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, цей законопроект є актуальним та довгоочікуваним.

 «Маємо пам’ятати про те, що у 2015 році Україна звітуватиме перед міжнародним співтовариством щодо виконання Цілей Розвитку Тисячоліття ООН. І в контексті гендерної політики принцип квотування – не лише правомірний, але й, можливо, єдиний засіб для її реалізації», –  підкреслила вона.

У свою чергу Національний програмний координатор ООН – Жінки Оксана Кисельова зауважила, що в кількох регіонах Україні вже запроваджено гендерне бюджетування окремих місцевих програм. «Маємо унікальний досвід гендерного бюджетування програм з медицини, освіти у Житомирі, у Комсомольську на Полтавщині, в Чугуєві на Харківщині, де визначено гендерні індикатори та проводиться гендерний моніторинг», – повідомила Оксана Кисельова. Наталія Королевська підкреслила, що подібні ініціативи мають бути використані у якості пілотних для інших регіонів.

Прагнення покращити гендерну ситуацію в країні також відзначила директор Національного демократичного інституту (НДІ) в Україні Кетрін Сісел. Вона зауважила, що за результатами досліджень НДІ, українці хочуть бачити більше жінок в політиці, а також мають більше довіри до дій жінок у вирішенні проблем соціальної сфери, здоров’я, освіти тощо.

У свою чергу Наталія Королевська звернулася до громадських організацій із проханням долучитися до кампанії просування законопроекту. «Ми очікуємо на підтримку Уряду, однак розуміємо, що відстояти наші позиції у Верховній Раді буде не легко. Вже не вперше гендерні законопроекти розглядаються у Парламенті, однак жодного разу не було підтримки. Тому без активної позиції лідерів громадянського суспільства, силами лише одного Міністерства зсунути питання з мертвої точки буде дуже важко», – підкреслила Міністр.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux