Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
ІНКЛЮЗИВНА ПЛАТФОРМА В УКРАЇНІ: РЕАЛІЇ, ВИКЛИКИ, МАЙБУТНЄ
Опубліковано 19 березня 2020 року о 16:00

ІНКЛЮЗИВНА ПЛАТФОРМА В УКРАЇНІ: РЕАЛІЇ, ВИКЛИКИ, МАЙБУТНЄ

12 березня 2020 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів спільно із Всеукраїнською громадською організацію інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» провів круглий стіл на тему: «Інклюзивна платформа в Україні: реалії, виклики, майбутнє».

Захід зібрав у діалозі осіб з інвалідністю, представників громадських організацій, що захищають інтереси осіб з інвалідністю, з майже усіх регіонів України, представників законодавчої, виконавчої та судової гілок влади різного рівня, міжнародні організації.

Відкрила засідання Галина Третякова, народний депутат України, голова Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Серед присутніх: Віталій Музиченко – заступник міністра соціальної політики України, Анатолій Остапенко – народний депутат України, голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів, Сергій Гривко – народний депутат України, голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об’єднань Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Антоніна Сіроштан – директор Фонду соціального захисту інвалідів.

Під час засідання були обговорені питання про існуючі проблеми, шляхи їх вирішення та консолідацію зусиль усіх сторін процесу обговорено та надано пропозиції щодо удосконалення нормативної бази, тощо.

У виступі Віталія Музиченка – заступника міністра соціальної політики України наголошено про інклюзивність з точки зору доступності - можливості потрапити до певного архітектурного об‘єкту, пересуватися вільно вулицями міста. Ми говоримо про доступність транспорту. Але користувачами цього є не тільки особи з інвалідністю, є мами й тата з візочками, є люди, які тимчасово втрачають працездатність і т. д. Тому фокусуватися потрібно на тому, що проблема є фактично для всього суспільства. Ми не можемо також забувати про інклюзивність в освітньому й культурному житті. Основна наша ціль - це надання особі з інвалідністю повноцінної своєї реалізації, зокрема працевлаштування і розуміння своєї потреби для суспільства і для держави. Це буде одним із пріоритетів роботи Уряду», - говорить Віталій Музиченко, заступник міністра Міністерства соціальної політики України.

Олександр Вознюк – голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів» у своєму виступі зазначив, що інвалідність – не вирок долі, коли є повага, що дає змогу впевнено почуватися у суспільстві! Особи з інвалідністю не мають відчувати зневагу від оточуючих, мають бути соціально адаптованими та мати змогу працювати на рівні з іншими. А суспільству, в свою чергу, необхідно бути більш толерантним. І пам’ятати про те, що від інвалідності ніхто не застрахований. Через просвітницькі місії нам необхідно змінити ставлення суспільства до осіб з інвалідністю.

Антоніна Сіроштан – директор Фонду соціального захисту інвалідів, поінформувала про державну фінансову підтримку, рівність в доступі до підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю, оскільки усі громадські об’єднання мають рівні права і можливості в поданні пакетів документів, які розглядаються з метою надання фінансової підтримки. Під час розгляду пакетів документів конкурсною комісією до усіх громадських об’єднань застосовуються однакові критерії, визначені чинним законодавством.

Окремо в ході зустрічі обговорили питання судового захисту та доступу осіб з інвалідністю до будівель суду.

Головний міжнародний експерт Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice» Анна Адамска-Галант говорить, що в рамках проєкту відвідали багато судів в Україні. На жаль, не усі вони є доступними для маломобільних людей, а тому потрібно втілювати ті високі стандарти, що уже визначені. «Дуже багато можна зробити також через зміну підходу, перш за все треба вчити працівників судового апарату. Багато речей можна зробити через невеликі зміни», – пояснює Анна Адамска-Галант.

Олександр Вознюк представив свою Концепцію реалізації інклюзивної платформи в Україні. Серед іншого пропонує розробити «Єдине вікно для осіб з інвалідністю» (програмне забезпечення), щоб впровадити систему ведення обліку осіб, даних про соціальні послуги, яких вони потребують, реально наданих послуг, запланованих та витрачених бюджетних коштів тощо.

Мета – зробити повний перезапуск самої системи поняття інклюзивної платформи, що включає інформаційну, транспорту, архітектурну доступність, доступ до медичних та освітніх послуг.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux