Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
ГС ВГО «НАІУ»: доступність для людей з інвалідністю є головною вимогою для суспільства, що прагне бути повністю інклюзивним
Опубліковано 11 серпня 2021 року о 13:50

Продовжуємо знайомство з переможцями конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, для реалізації яких надається фінансова підтримка з державного бюджету у 2021 році.

Представляємо наступного переможця конкурсу у 2021 році - громадську спілку «Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю» з програмою «Національне партнерство  - узгоджена доступність».

Автори ідеї зазначили актуальність програми: доступність є передумовою для забезпечення жінкам та чоловікам з інвалідністю можливості вести незалежний спосіб життя й всебічно брати участь в житті суспільства на рівні з іншими. Без доступу до будівель, транспорту та інфраструктури, інформації та зв’язку, а також до комунікації та послуг, що надаються населенню, жінки та чоловіки з інвалідністю не мають рівних можливостей для участі в житті суспільства.

Доступність у широкому розумінні є одним із принципів, на якому базується Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю. Застосування принципів універсального дизайну, доступності, розумного пристосування є запорукою створення інклюзивних  умов для осіб з інвалідністю при створенні суспільства для всіх і кожного.

Більшість міжнародних норм з прав людини імплементовані в законодавство України і мають гарантувати забезпечення прав людини, принципів доступності та універсального дизайну, якісних  послуг для  жінок та чоловіків з інвалідністю.

Доступність для людей з інвалідністю є головною вимогою для суспільства, що прагне бути повністю інклюзивним. Бар’єри доступності зачіпають людей з інвалідністю на всіх рівнях соціальної участі. Звичайно, ситуація з доступністю в Україні змінюється на краще, але жодна організація, інституція, відомство не зможе подолати весь спектр перешкод які сьогодні є, щоб здійснити дієві зміни.

Програма спрямована на посилення рівності  та розширення прав осіб з інвалідністю в Україні шляхом впровадження статті 9 Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

У процесі виконання програми більше 100 представників громадських об’єднань осіб з інвалідністю, консультантів з інвалідністю різного рівня будуть залучені до процесів прийняття рішень стосовно стратегій і програм, що стосуються питань доступності; буде проведено навчальні заходи для фахівців, консультантів з інвалідністю, посадових осіб з питань доступності; школу з універсального дизайну для консультантів з інвалідністю, фахівців, посадових осіб; громадську експертизу нормативних документів, Державних будівельних норм; а також аудити доступності.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux