Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Громадська організація «Хмельницький обласний фонд «Соціальний захист та реабілітація інвалідів»: «Допомога дітям з аутизмом та іншими психомовленнєвими особливостями розвитку «Я МОЖУ»
Опубліковано 02 листопада 2021 року о 12:45

Продовжуємо знайомство з переможцями конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, для реалізації яких надається фінансова підтримка з державного бюджету у 2021 році.

Представляємо наступного переможця конкурсу у 2021 році - громадську організацію «Хмельницький обласний фонд «Соціальний захист та реабілітація інвалідів» з проєктом «Допомога дітям з аутизмом та іншими психомовленнєвими особливостями розвитку «Я МОЖУ».

Представники громадської спілки зазначили, що за останніми даними лише з 2013 по 2017 рік кількість зафіксованих випадків аутизму в Україні зросла вдвічі. Із розвитком медицини та діагностики виявити аутизм у дитини можливо на перших роках життя, що дає можливість такій дитині відновитися, скорегувати або ж значно покращити її навички, знизить ризик десоціалізації та збереже цілісність й здорову атмосферу у родинах. А низка корекційних занять дітей дошкільного віку значно допоможе їм у майбутньому. Адже, науковцями доведено, що до 6 років мозок дитини активно засвоює інформацію. І якщо намагатися розвивати «дитину дощу» до цього віку зусиллями психологів, арт-терапевтів, логопедів, то з часом таку дитину можна адаптувати до соціального життя. До того ж, такі діти проявляють здібності – іноді просто геніальні – до малювання, музики, конструювання, математики тощо. При цьому інші сфери життя не будуть цікавити дитину. Якщо ж відсутнє своєчасне втручання, значна частина дітей - аутистів втрачає здатність навчатися й адаптуватися до життя в суспільстві, відбувається процес вторинної аутизації.

З огляду на це та зважаючи на суспільну значимість питання щодо дітей з РАС, актуальності набуває напрацювання всеосяжної системи заходів за принципом «знизу і догори», що включатиме раннє виявлення дітей з РАС та підтримку сімей, у яких є такі діти, загальну поінформованість суспільства про аутизм, створення культурного поля для дітей з РАС. Це дасть можливість побудувати світ, в якому діти з РАС матимуть доступ до ефективних послуг, що, своєю чергою, у майбутньому вже дорослим особливим людям дозволить відчувати себе повноцінними членами суспільства, отримати фінансову незалежність й усвідомлювати власну значимість.

Реалізація проєкту відбувається шляхом проведення тренінгів, курсів, навчальних семінарів, конференцій, форумів, зустрічей у форматі засідань за круглим столом, навчальних, інформаційно-просвітницьких, організаційних та інших заходів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux