Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Доступність навчання
Опубліковано 22 квітня 2010 року о 16:20

     У квітні 2010 року за участю відділення Фонду Луганською обласною молодіжною громадською організацією інвалідів «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу – Схід» проведено  Всеукраїнський семінар за програмою: «Створення моделі соціального партнерства в напрямку реалізації прав людей з інвалідністю на доступність освіти» за всебічної підтримки Всеукраїнського громадського соціально-політичного об’єднання «Національна Асамблея інвалідів України» та Канадського центру вивчення неповносправності.

      Програма цього проекту здійснюється в рамках «Розвиток громадського суспільства» за підтримки Міністерства закордонних справ Данії, що була надана через ПРООН та Творчий центр ТРК.

      До проекту семінару було залучено широке коло громадськості, директор Канадійського центру вивчення неповноспарвності – Красикова - Енс Ольга, фахівець із зв’язків з громадськістю від проекту «Розвиток громадського суспільства», програми розвитку ООН в Україні – Романюк Василь Васильович, виконавчий директор Національної Асамблеї інвалідів України – Скрипка Наталія Сергіївна, представники влади всіх рівнів, громадських організацій, молоді з обмеженими фізичними можливостями, Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів «Лютіж», голова Житомирської обласної громадської організації людей з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я» - Ковалюк Неля Дмитрівна,  «Всеукраїнської громадської організації «Коаліція захисту прав інвалідів», регіональні громадські організації інвалідів України, освітні, молодіжні, волонтерські структури Луганського регіону.

      Учасники конференції, що приїздили з різних регіонів України: Києва, Житомира, Харкова, Лютіжа, Слов’янська, Кривого Рогу, Чернівців, Львова та Вінниці розглядали проблематику заходу, а це: різка обмеженість доступу людей з інвалідністю до навчальних закладів в наслідок відсутності комунікації студентських та учнівських колективів щодо ровесників з інвалідністю; непідготовленість до вступу у ВУЗи школярів, які мають домашню форму навчання; архітектурна недоступність будівель навчальних закладів; стереотипне відношення щодо людей з інвалідністю з боку громадськості; інформаційно-правова обмеженість учнів та студентів з інвалідністю.

      Керуючий відділенням Фонду Роман Козенко доповів про роботу відділення в напрямку професійного навчання молоді з інвалідністю за кошти спеціального Фонду, яких нараховується 103 інваліди, що навчаються в 27 учбових закладах України. В поточному році згідно діючого договору на навчання 62 інвалідів заплановано профінансувати 313,3 тис.грн. за основними спеціальностями: «Соціальна робота», «Менеджмент», «Право», «Фінанси», «Фармацевт» тощо. На сьогодні в Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка навчання отримують близько 200 студентів з різними функціональними обмеженнями. Також в університеті вже розроблено Комплексну програму освіти і спеціальної підготовки студентів з інвалідністю на 2010-2015 роки, згідно якої керівництво закладу виплачує студентам стипендію, навіть за низької успішності; пропонує навчання за місцем проживання, з виїздом викладачів; та прямого працевлаштування по закінченню навчання в університеті.  У 2009 році службою зайнятості працевлаштовано  813 інвалідів, і 12 тис.інвалідів отримали рекомендації з працевлаштування.

      Семінар відбувся в широкому масштабі, де представники регіонів України посмакували великим тортом від відділення Фонду та поділилися певним досвідом з питань навчання, працевлаштування, адаптування в соціумі молоді з обмеженими фізичними можливостями та питаннях безбар’єрності.  

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux