Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Доступність на Закарпатті
Опубліковано 29 травня 2014 року о 09:17

         Закарпатське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів з метою моніторингу доступності для  людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення  об'єктів соціального та громадського призначення запропонувало своїм соціальним партнерам проводити відповідну роботу на місцях в районах області та районних центрах. Із початку року активісти та волонтери Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір», з якими відділення Фонду співпрацює, відвідали автостанції та інші об'єкти міст Чопа, Іршави, Сільця, Сваляви. В ході перевірки на предмет  забезпечення безбар'єрного життєвого середовища для людей з обмеженими фізичними можливостями фіксували кричущі порушення державних будівельних норм при будівництві та реконструкції будівель, а також невідповідність вже встановлених пандусів і поруччя на більшості об'єктах. Керівникам установ запропоновано облаштувати належними чином прилеглу територію, автостоянки, входи та виходи, встановити вказівники та сприяти досягненню універсальної доступності середовища для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

21 травня 2014 року група з 16 чоловік – представників Закарпатського обласного товариства інвалідів ВОІ «СОІУ», Закарпатського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір», представників районних осередків товариств інвалідів вирушила за раніше наміченим планом перевірки об'єктів соціального та громадського призначення міста Сваляви. В ході моніторингу перевірено Свалявську центральну районну лікарню (головну будівлю та корпуси), районну поліклініку та Свалявський центр медико-санітарної допомоги, автостанцію та станцію залізничного вокзалу, відділення Ощадбанку та інших найбільш відвідуваних банків, аптеки, магазини, які розміщені центральними вулицями міста.

В ході перевірки виявлено відсутність системного та збалансованого  підходів у вирішенні архітектурної, транспортної та інформаційної доступності. На перевірених об'єктах, з моменту останнього обстеження (2012 рік), вжито недостатньо заходів, а облаштування пандусів, похилих схилів, з'їздів, санвузлів  виконано не компетентно та з грубими порушеннями ДБН. На всіх об'єктах, які відвідала група, проведено інформаційно-роз'яснювальну роботу з керівниками установ, суб'єктами господарювання щодо кожного недоліку в рамках забезпечення доступності місць громадського та соціального призначення для потреб осіб з інвалідністю.

Після завершення моніторингу районного центру Свалява учасники виїзної перевірки провели засідання-нараду для обговорення вражень від побаченого, запропонованих пропозицій, подальшого плану дій. У червні вирішено провести районний «круглий стіл» та запросити всі зацікавлені сторони, представників новопризначеної влади на місцях для вироблення єдиної стратегії дій та заходів. Також під час обговорення відмічено позитивні зрушення у ставленні до проблеми безбар'єрного середовища здорових громадян, зміни стереотипу щодо фізичної та розумової неповносправності осіб з інвалідністю, усвідомлення необхідності створення рівних можливостей для різних категорій населення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux