Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
До уваги керівників підприємств та організацій громадських організацій інвалідів
Опубліковано 13 серпня 2013 року о 17:09

У зв’язку із актуальністю питання щодо надання податкових пільг підприємствам та організаціям громадських організацій інвалідів звертаємо увагу керівників таких підприємств на наступні положення чинного законодавства.

Відповідно до статті 14-2 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» дозвіл на право користування пільгами з оподаткування, отримання позик, фінансової допомоги, дотацій підприємствам та організаціям громадських організацій інвалідів надається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту інвалідів, ветеранів війни, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади АР Крим з питань соціальної політики, виходячи з техніко-економічного та соціального обґрунтування заходів, для здійснення яких використовуватимуться ці кошти.

Порядок і критерії надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування, підстави для відмови в наданні такого дозволу та його скасування визначаються Кабінетом Міністрів України.

Сьогодні Урядом затверджено постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 17.07.13 №518, якою урегульовано зазначене питання.

Повноваження Комісії щодо визначення доцільності надання державної допомоги підприємствам та організаціям громадських організацій інвалідів (у вигляді пільг з оподаткування, поворотної та безповоротної фінансової допомоги, позик, дотацій тощо) покладено на Мінсоцполітики, а також обласні, Київську та Севастопольську міські держадміністрації, Міністерство соціальної політики Автономної Республіки Крим.

Ці повноваження стосуються надання дозволів (на квартал, півріччя, три квартали, рік) на право користування пільгами з оподаткування (ПДВ, податок на прибуток, плата за землю); фінансової допомоги на безповоротній та поворотній основі (за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів); цільової позики та дотацій (за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів).

Варто зазначити, що регіональні органи приймають рішення стосовно пільг для підприємств громадських організацій інвалідів, які отримали за попередній податковий рік валовий дохід в обсязі, меншому за 8400 мінімальних заробітних плат (понад 9,6 млн. гривень). Щодо підприємств з валовим доходом більше цього розміру рішення приймає Мінсоцполітики. Рішення про надання таких дозволів приймається відповідними органами протягом 30 робочих днів з дня надходження документів.

Для отримання дозволу на право користування пільгами з оподаткування громадські організації інвалідів звертаються до відповідного органу із заявою та необхідними документами.

Також постановою чітко визначені критерії, яким має відповідати підприємство, щоб отримати дозвіл на пільги. Зокрема, кількість інвалідів має становити не менше ніж 50% від середньооблікової кількості штатних працівників підприємства, фонд оплати праці інвалідів має складати не менше ніж 25% загальної суми витрат на оплату праці.

Дозвіл надається на строк менше року тільки за заявою засновника підприємства та виявлення на підприємстві заборгованості із виплати зарплати.

З метою організації роботи у цьому напрямку Міністерством соціальної політики України направлено листи на республіканські, обласні, Київське та Севастопольське міські держадміністрації, в яких надано детальні роз’яснення з питань надання державної допомоги у вигляді пільг з оподаткування підприємствам, організаціям громадських організацій інвалідів, та вказано на необхідність оперативного опрацювання усіх заяв підприємств із зазначеного питання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux