Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
1-й Міжнародний форум жінок-інвалідів
Опубліковано 25 червня 2013 року о 11:40

        17 – 19 червня у Луганську відбувався 1-ий Міжнародний форум жінок із обмеженими фізичними можливостями «Женщина с инвалидностью – мифы и реальность», мета якого залучити увагу громадськості до проблем жінок з інвалідністю, керівництва місцевого та державного рівня, широкого кола суспільства, жіночих та правозахисних організацій щодо реалізації прав дівчат та жінок з інвалідністю, гарантованих Конвенцією ООН по правах інвалідів, Конституцією та іншими державними та Міжнародними правовими актами. Проблематикою форуму є той факт, що жінки з інвалідністю перебувають у несприятливих умовах  як за  статевою ознакою, так і за інвалідністю.

         Організатори заходу:

 Національна асамблея інвалідів України,

Луганська обласна молодіжна організація «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу - Схід»,

Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів,

Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

         На форумі присутні представники обласних Українських громадських організацій інвалідів, соціальних структур, реабілітаційних центрів із Молдови, Таджикистану, Росії, Білорусі.

         До присутніх зі словами  важливості заходу звернувся заступник голови облдержадміністрації А.Івченко.

          Архимандрид Варфоломій, настоятель Свято-Іоанно-Предтеченського чоловічого монастиря  загострив увагу на культурній та духовній сторонах життя.

         Директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації О.Поліщук визначила основні обласні програми щодо соціального захисту жінок з інвалідністю.

          Виконавчий директор Луганського обласного благодійного фонду  «Благовест»   М.Запорожцев розповів про увагу, яка приділяється жінкам та дівчатам із обмеженими фізичними можливостями у Луганській області, допомозі при реабілітації та соціальній адаптації.

         Голова Луганської молодіжної організації «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу Схід» Т.Баранцова представила цікаву презентацію про жінок із вадами здоров’я. Під назвою «міфи» маються на увазі різнобічні аспекти непристосованості оточуючих життєво-побутових умов. Зокрема: відсутність спеціалізованих перукарень, жіночих консультацій, архітектурна недоступність, через яку жінка не має можливості отримати повноцінну освіту та потрапити до об’єктів соціального призначення. Значна кількість проблем, що стосуються сфери медичного обслуговування, переслідує жінок з інвалідністю, які стали або планують стати матерями. Суспільству також притаманна думка, що жінку з інвалідністю образити неможливо. Та у реальному житті цей фактор супроводжується суцільною дискримінацією жінок із особливими потребами.

         Директор Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Р.Козенко  акцентував увагу присутніх, що з активно працюючих 80- ти обласних  громадських організацій інвалідів 50 організацій очолюють жінки. В області  успішно працюють громадська організація жінок-інвалідів Східного Донбасу «Богуслава», товариство матерів дітей - інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату «Марія», Луганське товариство допомоги дітям, молоді та жінкам з інвалідністю «Олександрія», обласне товариство жінок-інвалідів «Донна». Громадські організації мають велике значення у суспільному житті, оскільки вони своєю діяльністю надають суттєву допомогу людям з обмеженими фізичними можливостями шляхом створення умов для соціальної, психологічної, фізичної інтеграції. Обласне  відділення Фонду надає фінансову допомогу  жінкам з інвалідністю, які навчаються  та перекваліфікуються у професійно-технічних, вищих навчальних закладах. Щороку таку допомогу отримують понад 110 студентів, у 2012-2013 навчальному році допомогу отримали  55 студентів-жінок з інвалідністю. Кількість студенток з інвалідністю зростає. 

         Також до учасників Міжнародного форуму звернулись Ольга Бура – програмний асистент Глобального жіночого фонду Європи та Центральної Азії, Сабіна Марль - представник структури ООН  Жінки з Киргизстану, Пищанська Оксана - лідер громадського руху жінок з інвалідністю у республіці Молдова, Соболєва Ольга - керівник руху жінок з інвалідністю м. Липецьк, Росія.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux