Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Звернення Міністра соціальної політики України Л. Денісової
Опубліковано 21 березня 2014 року о 16:32

З огляду на те, що на території АР Крим мають місце факти використання жінок, дітей та осіб похилого віку в якості „живого щита” під час здійснення штурму військових частин та інших військових об’єктів кримськими сепаратистами та російськими військовими, вважаємо за необхідне вжити невідкладних заходів захисту прав зазначених категорій населення.

Відповідні повідомлення протягом останніх днів надходять від різноманітних засобів масової інформації та інших джерел.

Зазначаємо, що відповідно до норм міжнародного права діяльність держав під час воєнних конфліктів регулюється принципами та нормами, які визначають порядок застосування засобів і методів ведення збройних конфліктів, що ґрунтується на захисті прав людини під час конфліктів, а також передбачає відповідальність за порушення цих норм.

Зокрема, міжнародним правом передбачається надання спеціального захисту для деяких категорій цивільних осіб, у тому числі дітей до 15-літнього віку, в зв’язку з їх уразливістю.

Під час міжнародного збройного конфлікту додатковим захистом наділені вагітні жінки і матері малолітніх дітей. Крім того, забезпечується захист жінок, зокрема, від зґвалтування, примусу до проституції і будь-яких інших форм непристойних посягань.

Також забороняється завдавати фізичних страждань чи вживати будь-які заходи, що можуть призвести до загибелі цивільного населення (зокрема забороняється використовувати цивільне населення для захисту певних об’єктів, пунктів або районів нападу).

Крім того, Україна приєдналася до ряду міжнародних документів, які гарантують громадянам право на захист їх життя, здоров’я та особистої недоторканості, в тому числі під час збройних конфліктів.

Так, Конвенцією ООН про права дитини передбачено, що держави зобов’язуються вживати всіх можливих заходів з метою забезпечення захисту дітей, яких торкається збройний конфлікт.

             Резолюція Ради Безпеки ООН № 1325, яку Україна підписала у 2000 році, закликає всі сторони, які беруть участь у збройних конфліктах, повною мірою дотримуватися норм, що забезпечують права і захист жінок і дівчаток, особливо з числа цивільних осіб. 

               Крім того, Україна приєдналася до виконання положень Пекінської декларації, прийнятої на четвертій Всесвітній конференції зі становища жінок у 1995 році, одним із стратегічних напрямків якої є розширення участі жінок у розв’язанні конфліктів на рівні прийняття рішень та захист жінок, що перебувають в зонах збройних конфліктів в умовах іноземної окупації.  

            Враховуючи вищезазначене, звертаємося до учасників усіх сторін конфлікту, представників усіх гілок влади в АР Крим, громадських та міжнародних організацій вжити всіх можливих заходів щодо недопущення втягування дітей, жінок та осіб похилого віку у збройні конфлікти на території АР Крим, організувати їх захист та забезпечити моніторинг дотримання норм міжнародного права.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux