Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Зустріч із керівництвом Львівщини
Опубліковано 29 липня 2013 року о 14:26

У рамках Всеукраїнської конференції «Дотримання в Україні чинного законодавства та нормативно-правових актів щодо соціального і правового захисту людей з інвалідністю відповідно до Конвенції ООН про права інвалідів», організованою Всеукраїнською організацією інвалідів «Союз організацій інвалідів України» та Львівською обласною асоціацією інвалідів ВОІ СОІУ, 24 липня у Львові відбулася зустріч лідерів інвалідного руху України з керівництвом Львівської обласної ради та облдержадміністрації. На зустрічі були також присутні представники інших органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, Фонду соціального захисту інвалідів, лідери громадських організацій інвалідів.

Обговорювалися питання співпраці органів влади Львівщини з громадськими організаціями інвалідів щодо забезпечення чинного законодавства, нормативно-правових актів щодо людей з інвалідністю та реалізації Комплексної програми соціальної підтримки та реабілітації інвалідів на 2011-2014 роки.

Під час зустрічі голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук  подякував учасникам заходу  за обрання Львівщини як регіону, який має позитивні напрацювання у реалізації соціальної політики щодо громадян, які мають обмежені  фізичні можливості.

«В Україні ми говоримо про інвалідів як про людей із обмеженими можливостями, а в країнах Західної Європи  – це люди з особливими потребами. Коли ми змінимо філософію цього питання, в нашій державі будуть приймати такі закони та підзаконні акти, які реально працюватимуть», – наголосив  очільник області.

 Віктор Шемчук також закликав удосконалювати правову базу громадських організацій, які працюють у цій сфері: «Львівщина уже реалізувала кілька пілотних проектів для людей з обмеженими можливостями, зокрема, для людей, які мають вади зору. Сьогодні вже озвучено фільми для цієї категорії людей,  також ми працюємо над  створенням модулятора  голосу, адаптованого  до української мови, бо наразі використовується російська».

 Голова Львівської ОДА також додав, що в Україні для дітей із вадами зору потрібно всього 700 підручників, і на рівні держави, якщо буде системний підхід, це питання можна вирішити найближчим часом: «З обласного бюджету цього року виділено на громадські організації, які забезпечують права інвалідів, 162 500 грн; 8,5 млн грн передбачено на реабілітаційні центри інвалідів», – підкреслив голова облдержадміністрації.

 У ході розмови відзначений і  проект «Відчинимо життя», у рамках якого незрячі співаки гастролюють із відомими колективами та виступають на одній сцені. Такі концерти уже з успіхом відбулися у містах Вінниці та Житомирі.

 Наприкінці Віктор Шемчук попросив учасників конференції узагальнити усі цікаві ідеї та надати їх для подальшого втілення.

Виступаючи перед учасниками конференції, голова постійної депутатської комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Ярослав Качмарик привітав усіх від Львівської обласної ради та відзначив високий професійний рівень підготовки та проведення цього всеукраїнського заходу. «Львівська обласна влада, маючи такі дієві громадські організації, й надалі робитиме все необхідне, аби інвалідам на Львівщині жилося комфортно. Щоб наступна програма (Комплексна програма соціальної підтримки та реабілітації інвалідів) була ще кращою, необхідно усім нам разом попрацювати над ініціативами від громадських організацій, зокрема що стосується інклюзивної освіти з використанням інноваційних технологій, залучення фінансових ресурсів не тільки із бюджету області, але й доброчинності. Також потрібно напрацювати проекти правових актів на рівні положень, інструкцій тощо, які б регламентували роботу із забезпечення прав інвалідів на місцях», – сказав Ярослав Качмарик. 

Окремо голова бюджетної комісії наголосив на тому, що завдання місцевої влади – створити для інвалідів таке середовище, щоб вони мали рівну з усіма можливість для реалізації своїх ініціатив виробничого та господарського характеру.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux