Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Житомирське обласне відділення Фонду – учасник Ради безбар’єрності при Житомирській ОВА
Опубліковано 25 березня 2024 року о 17:15

20 березня під головуванням заступника начальника Житомирської ОВА Віктора Градівського відбулося перше засідання Ради безбар’єрності на Житомирщині.

Мета зібрання – обговорення «Національної стратегії створення безбар’єрного простору в Україні» на період до 2030 року та розгляд результатів реалізації флагманських проєктів із запровадження безбар’єрності в регіоні.

У засіданні взяли участь перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко, представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА Неля Ковалюк, члени Ради безбар’єрності при Житомирській ОВА, а також уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна (долучилась в онлайн-режимі).

Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю представив керівник територіального відділення у Житомирській області Ярослав Возний.

На початку засідання Віктор Градівський зазначив: «Хоча це і перше засідання Ради безбар’єрності при Житомирській ОВА, ми працюємо над питаннями створення безбар’єрного простору на Житомирщині не перший рік. І на сьогодні маємо позитивні зрушення у цьому напрямку».

«Наразі ми реалізуємо два надзвичайно важливі проєкти – “Ти як?” та “Безбар’єрність”. В умовах війни збереження здоров’я та поліпшення фізичного й психологічного стану наших людей набуває особливої актуальності. Програма “Безбар’єрність” не обмежується лише встановленням пандусів – це ціла філософія, яка спрямована на створення умов для комфортного і повноцінного життя кожної людини в суспільстві», — зазначила перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко.

Департамент охорони здоров’я Житомирської ОВА інформує, що три заклади охорони здоров’я області у 2023 році уклали договір з Національною службою здоров’я України за пакетом «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно/або хворими, протягом перших трьох років життя».

Також заступник директора Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА Віктор Лучків розповів про можливості неголосового виклику екстреної медичної допомоги:

«Мета неголосового виклику — забезпечити можливість виклику бригади екстреної допомоги для людей із порушеннями слуху та мовлення. Окрім цього, така послуга корисна для тих, хто не говорить або погано володіє українською і тому не може в телефонній розмові швидко й чітко пояснити причину виклику», — зазначив Віктор Лучків.

Керівник Житомирського обласного відділення Фонду Ярослав Возний наголосив, що протезування в Україні є доступним та безоплатним:

«Якісний протез можна отримати за кошти державного бюджету. У 2023 році для забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб та дітей з інвалідністю й інших категорій населення в області було виділено понад 180 млн грн. В умовах війни така підтримка має вагоме значення як для військових, так і для цивільного населення. Адже протезування дозволяє людям вести повноцінне життя, займатися працею, освітою та спортом», – зауважив Ярослав Возний.

Про безбар’єрність освітнього простору в області проінформувала заступник директора Департаменту освіти і науки Житомирської ОВА Світлана Близнюк. Вона зазначила, що сьогодні у закладах освіти створюється спеціальний сучасний освітній простір, в якому враховуються потреби осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення:

«У Житомирській області функціонують 272 ресурсні кімнати. З урахуванням потреб дітей з інклюзивними освітніми потребами, в області працюють 11 спеціалізованих шкіл, один навчально-реабілітаційний центр та одна санаторна школа. Ці заклади надають освітні послуги 1316 дітям», — зауважила Світлана Близнюк.

Представниця Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА Неля Ковалюк наголосила на важливості облаштування лікарняних палат:

«Лікарня є основним лікувально-профілактичним закладом служби охорони здоров’я, тому вкрай важливо створити сприятливі умови для людей з інвалідністю та особливими потребами. Це означає не лише фізичну доступність будівель та приміщень, але й адаптацію медичного обладнання, інформаційних матеріалів та комунікації між персоналом і пацієнтами», — наголосила Неля Ковалюк.

Також на засіданні було акцентовано на створенні рівних можливостей для всіх осіб у сферах культури та спорту. Керівник Управління національно-патріотичного виховання, молоді та спорту Житомирської обласної військової адміністрації наголосив на підтримці діяльності установ системи «Інваспорт» на Житомирщині:

«Наші спортсмени активно беруть участь у змаганнях «Ігри нескорених», які є міжнародними у паралімпійському стилі. Це ще раз підкреслює важливість спорту у створенні безбар’єрного простору, демонструючи, як фізична активність може слугувати міцним мостом для інтеграції осіб з особливими потребами в суспільство», – зазначив Сергій Козловець.

«Національна стратегія створення безбар’єрного простору в Україні» - ініціатива, започаткована першою леді України Оленою Зеленською. Її мета – створити середовище комфорту в суспільстві для усіх його складових, забезпечити безперешкодний доступ всіх груп населення до різних сфер життєдіяльності, рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності до всіх сфер державної політики.

Рада безбар’єрності є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України, що утворюється з метою створення безбар’єрного простору.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux