Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Житомирщина з-поміж лідерів за впровадженням інклюзивної освіти
Опубліковано 11 грудня 2013 року о 09:01

За участі керівництва Житомирського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів відбулося відкрите засідання комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, військово-патріотичного виховання та у справах дітей громадської ради при облдержадміністрації у формі круглого столу на тему: «Інклюзивна освіта: стан та перспективи розвитку в регіоні».

Відкриваючи роботу засідання, голова комісії Олена Дікова-Фаворська наголосила, що розширення системи закладів інклюзивної освіти у Житомирській області сприяє реалізації права дітей з особливими потребами на отримання якісної освіти та дозволяє успішно й безболісно пройти процес соціалізації із засвоєнням норм та цінностей соціуму. Інтеграція таких осіб у суспільство через навчальний процес дозволить людям стати більш толерантними через усвідомлення того, що кожен має право на повагу до своєї честі й гідності.

Окрім надання якісних освітніх послуг дітям з особливими потребами, завдання інклюзивної освіти полягає ще й у тому, аби виховувати в них патріотизм, що є невід’ємною рисою кожного свідомого громадянина. Навчально-виховний процес в інклюзивних закладах освіти Житомирщини організований та здійснюється в контексті реалізації в нашому регіоні завдання Президента України Віктора Януковича, спрямованого на патріотичне виховання громадян.

У 2013 році на Житомирщині розпочався процес інтенсивного впровадження інклюзивної освіти, що дозволило нашій області зайняти другу рейтингову позицію по Україні. Перші ініціативи щодо спільного навчання різних дітей запропонували приватні загальноосвітні навальні заклади, а згодом ідея набула поширення і в інших школах. Для успішної реалізації цього проекту є належні й сприятливі умови. В першу чергу, на нормативному рівні в Україні розроблено ряд законодавчих актів, що дозволяють дітям з особливими потребами отримувати якісні освітні послуги. Окрім цього, у Житомирському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти функціонує лабораторія інклюзивної освіти, на базі якої розробляються нові методики навчання. Допомогу та сприяння у контексті забезпечення рівних можливостей для всіх дітей також надає обласна психолого-медико-педагогічна консультація.

Учасники круглого столу висловили сподівання, що найближчим часом реалізація державної політики в галузі освіти дозволить усім дітям, незалежно від їхніх здібностей та рівня фізичного і розумового розвитку, навчатися разом, розширюючи їхнє коло спілкування та можливості самореалізації. Таким чином, інклюзивна освіта є основою побудови толерантного суспільства, що повністю відповідає вимогам сучасного демократичного суспільства.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux