Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Засідання Ради у справах інвалідів при Голові ВР АРК
Опубліковано 09 липня 2007 року о 17:01

Приємна подія сталася перед початком засідання. Десять найкращих кримських спортсменів-інвалідів були нагороджені стипендіями Верховної Ради Автономної Республіки Крим.
 Головна тема засідання - виконання в Криму законодавства України щодо реабілітації та зайнятості інвалідів. Зокрема, багато уваги було приділено питанням створення робочих місць для працевлаштування інвалідів, вдосконаленню порядку обліку створених робочих місць коштами Фонду соціального захисту інвалідів.
Керівники НВО "Кримпласт" УТОС поділилися досвідом роботи свого підприємства щодо впровадження та реалізації основних напрямків соціального захисту та трудової реабілітації людей із вадами зору. Свої побажання висловили представники Республіканської громадської організації жінок-інвалідів "Берег". Для прийняття їхньої  пропозиції щодо внесення до "Порядку забезпечення інвалідів засобами реабілітації" окремого розділу про порядок забезпечення засобами реабілітації (протезами) жінок допенсійного віку, Верховна Рада АРК Крим буде клопотати перед Кабінетом Міністрів України.
Також на засіданні Ради було запропоновано, щоб для одержання засобу реабілітації інвалід чи інша особа надавали справку від лікаря, ксерокопії паспорта та  ідентифікаційного коду, справку МСЕК або пенсійне посвідчення. Жінки, які перебували на обліку до 1 січня 2007 року як одержувачі засобів реабілітації, далі отримуватимуть їх за раніше поданими документами, надаючи тільки ксерокопію паспорта та ідентифікаційного коду. Головним інформаційним джерелом для одержання засобів реабілітації є Єдиний електронний реєстр по Україні.
Про проблемні питання забезпечення інвалідів протезно-ортопедичними виробами розповіли очільники Сімферопольського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства, на обліку якого (станом на 1 січня 2007 року) перебували понад 45,5 тис. людей із вадами опорно-рухового апарату.
 У 2006 році надано послуги 34,4 тис. осіб в кабінетах амбулаторного прийому, за місцем проживання 8,5 тис. осіб виїздили медико-технічні бригади. Для 0,3 тис. осіб надано послуги в стаціонарах первинного та складного протезування, для 8,9 тис. осіб - в ательє по наданню малоскладної допомоги. Видано 800 протезів верхніх та нижніх кінцівок, 500 апаратів і туторів, 1800 корсетів, 9900 напівпар ортопедичного взуття та взуття на протези.
 Минулого року Кримському республіканському відділенню Фонду на виконання соціальних програм було проведено фінансування на суму 2838,3 тис. грн., з яких 977,1 тис.грн. було використано на санаторно-курортне оздоровлення 4720 осіб. Для 1600 інвалідів І та ІІ груп встановлено квартирні телефони (305,6 тис.грн.). Одноразову матеріальну допомогу одержали 2898 людей на суму майже 209,8 тис.грн. Компенсаційні виплати на бензин, ремонт, технічне обслуговування автотранспорту та транспортне обслуговування одержали 7243 особи (1278,4 тис.грн.). Близько 67,4 тис.грн. було використано на забезпечення інвалідів протезно-ортопедичними виробами (доставка, ремонт колясок).
Головному управлінню праці та соціального захисту населення АР Крим було поставлено 900 колісних крісел (колясок), з-поміж них - 20 з електроприводом; 3100 одиниць засобів реабілітації.
Також за кошти загального фонду Держбюджету для 156 інвалідів АР Крим було поставлено автомобілі на суму 3308,1 тис.грн.
Із спеціального фонду Держбюджету на соціально-трудову та професійну реабілітацію інвалідів Кримському республіканському відділенню Фонду у 2006 році було проведено фінансування на суму близько 22825,7 тис.грн. В порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, було проведено фінансування діяльності центрів реабілітації інвалідів на суму 12416,5 тис.грн. Близько 649,7 тис.грн. було використано на зміцнення матеріально-технічної бази центрів (відділень)реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів. На зміцнення матеріально-технічної бази навчально-виробничих майстерень (класів) спеціалізованих (спеціальних) інтернатних установ для дітей-інвалідів та лікувально-виробничих майстерень і підсобних господарств будинків-інтернатів, де працюють інваліди було направлено 113,3 тис.грн. На технічне переоснащення підприємств ГОІ (в тому числі УТОГу та УТОСу) та державних (казенних) протезно-ортопедичних підприємств - 9189,1 тис.грн. На передплату ЗМІ для 270 інвалідів використано 2,5 тис.грн.
У минулому році 112 інвалідів навчалися за кошти Фонду соціального захисту інвалідів (268,1 тис.грн.), з-поміж них 86 - у вищих навчальних закладах, у т.ч. 8 - в Міжнародному університеті розвитку людини "Україна"; 8 - у професійно-технічних навчальних закладах; 18 - на курсах перекваліфікації.
Також було використано кошти на заходи фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів (92,5 тис.грн.); на придбання обладнання для бібліотек, клубів, навчально-інформаційних центрів, редакцій періодичних видань, будинків звукозапису і друку, які входять до системи УТОСу та УТОГу (1,7 тис.грн.); на складне індивідуальне протезування (23,0 тис.грн.); на організаційно-технічне забезпечення (65,6 тис.грн.); на судові витрати (3,7 тис.грн.).
Держава і надалі піклуватиметься про людей із особливими потребами. Завдяки росту економіки та нарощенню темпів вітчизняного промислового виробництва Кабінет Міністрів України планує збільшити соціальні витрати. Кримському республіканському відділенню Фонду на виконання соціальних програм у 2007 році вже проведено фінансування із загального фонду Держбюджету на суму 252,295 тис.грн. Із них 244,095 тис.грн. - на санаторно-курортне оздоровлення інвалідів, 8,2 тис.грн. - на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux