Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Засідання обласного комітету доступності
Опубліковано 23 вересня 2016 року о 12:11

Під головуванням заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Зінаїди  Бойко  відбулося чергове засідання обласного комітету доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури при Управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації.          

В засідання прийняли участь представники  Департаменту інфраструктури та благоустрою Запорізької міської ради, Департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради, Управління з питань транспортного забезпечення та зв’язку Запорізької міської ради, ЗРЦФКСІ «Інваспорт», Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА,Управління соціальних послуг та соціального забезпечення Департаменту соціального захисту населення Запорізької ОДА, Департаменту освіти і науки Запорізької ОДА, директор Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Олійник Ю.М., представники громадських організацій інвалідів м. Запоріжжя та Запорізької області з низ 10 осіб з інвалідністю.

Учасники заходу розглянули стан виконання протокольних завдань, визначених на попередньому  засіданні, а саме: стан робіт з переобладнання пристроями зі спеціальними звуковими сигналами світлофорних об’єктів у м. Запоріжжі; затвердження детальних планів облаштування об’єктів громадського та цивільного призначення засобами для безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями (адміністративних будинків, державних органів влади, закладів освіти, охорони здоров'я, установ соціального обслуговування ) по кожному району міста Запоріжжя окремо; розроблення Управлінням з питань транспортного забезпечення та зв’язку Запорізької міської ради разом з членами комітету доступності та громадськими організаціями проекту єдиного зразка інформаційних щитів (знаків), на яких буде зазначено розклад руху громадського транспорту  за номером маршруту,  напрям руху тощо.

Крім цього,  було заслухано доповідь заступника начальника управління-начальника відділу дошкільної, загальної середньої та професійної освіти Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валентини Хіврич  про стан підготовки закладів освіти області до впровадження інклюзивної освіти та організації інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами.

За статистичними даними, в Запорізькій області на 01.01.2016 налічується 307 962 дітей і підлітків до 18 років, з яких біля 35 тис. потребують корекційної допомоги спеціалістів.

Для організації навчання таких дітей функціонують 16 спеціальних навчальних закладів, де навчаються 3 тисячі учнів. За спеціальними програмами  в загальноосвітніх навчальних закладах області навчаються 7 557 учнів.

У 20 загальноосвітніх навчальних закладах відкрито 86 спеціальних класів, у яких навчається 1184 дитини. Крім того, з 01.09.2016 в області функціонує 47 шкіл (проти чотирьох у минулому навчальному році), в яких у 78 інклюзивних класах навчається 154 дитини (було 28 дітей).

Кожен учитель, який працює у інклюзивному класі, має асистента. Всі педагогічні працівники, які працюють у інклюзивних класах, пройшли спеціальну підготовку, в тому числі й завдяки навчанню, організованому фондом Порошенка та особисто його керівником Мариною Порошенко. Підготовлені цілі команди вчителів шкіл з інклюзивним навчанням: директор, заступник директора, вчитель і його асистент, психолог, корекційний педагог. Значну підтримку в організації умов для інклюзивного навчання дітей (обладнання ресурсних, сенсорних кімнат, придбання спеціальних парт тощо) надали органи місцевої влади та місцевого самоврядування.

За підсумками засідання вирішено відмітити роботу Департаменту інфраструктури та благоустрою Запорізької міської ради, яким із залученням громадських організацій та враховуючи їх пропозиції, проведено моніторинг обладнання пристроями зі спеціальними звуковими сигналами світлофорних об’єктів у м. Запоріжжі,  до кінця поточного року планується завершити реконструкцію світлофорних об’єктів зі спеціальними звуковими сигналами по місту Запоріжжю.

Управлінню з питань транспортного забезпечення та зв’язку Запорізької міської ради рекомендовано продовжити розроблення разом з членами комітету доступності та громадськими організаціями проекту єдиного зразка інформаційних щитів.

На Департамент архітектури та містобудування Запорізької міської ради покладено контроль по всіх районах міста за облаштуванням об’єктів громадського та цивільного призначення засобами для безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux