Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Всеукраїнський семінар у Луганську
Опубліковано 07 травня 2012 року о 15:36

Луганське відділення Фонду брало участь у Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Актуальні питання корекції та реабілітації осіб з особливими освітніми потребами» у рамках експерименту щодо організації інтегрованого навчання осіб з особливими потребами у ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації, що відбувся на базі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. На урочистому відкритті були присутні ректор ЛНУ ім.Т.Шевченка, доктор педагогічних наук, професор, який підкреслив, що на сьогодні в університеті забезпечена професійна та якісна науково-методична база, а також важливе місце займає інфраструктурна доступність для людей з інвалідністю до об’єктів учбового та соціально-побутового призначення. Звідси поширюється популярність та привабливість ЛНУ для студентів, які мають обмежені фізичні можливості з усієї України.

Цікавою була промова проректора з науково-педагогічної роботи, кандидата історичних наук, доцента ЛНУ ім.Т.Шевченка, який зробив акцент на унікальності та ефективності функціонування Комплексної програми реабілітації інвалідів, що впроваджена у 2010р. з ініціативи Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів та на сьогодні вагомим результатом її діяльності є створене реабілітаційне відділення при університеті, обладнання для якого було придбане за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів. Реабілітаційне обладнання має широкий спектр застосування і розраховане на профілактику та відновлення медико-фізичних та психолого-емоційних сил студентів із різними функціональними обмеженнями.

Зацікавила присутніх доповідь директора Луганського обласного відділення, який продовжив тему Комплексної програми реабілітації студентів з інвалідністю у розділі співпраці з ЛНУ ім.Т.Шевченка та наголосив, що сьогодні 14 студентів інвалідів-візочників проходять реабілітацію у реабілітаційному відділенні та успішно виконують комплекси вправ, індивідуально розроблених та підібраних фахівцями з реабілітації для кожного студента. Одним із основних напрямків діяльності даного відділення є створення нових спеціальних робочих місць для працевлаштування інвалідів. Також директор нагадав присутнім програму Фонду соціального захисту інвалідів стосовно фінасування навчання студентів з вадами здоров’я. Сьогодні відділення Фонду фінансує процес отримання освіти 29 студентам різних нозологій, які навчаються в ЛНУ ім.Т.Шевченка. Важливим моментом плідної співпраці відділення Фонду з навчальним закладом є спільно створена на базі кафедри дефектології та психологічної корекції ЛНУ ім.Т.Шевченка лабораторія дистанційного навчання. Попри існування багатьох невирішених питань стосовно корекції та реабілітації осіб з особливими освітніми потребами, Луганське відділення Фонду разом з іншими спеціалістами, фахівцями даної сфери та небайдужими до проблем інвалідності людьми всебічно сприятиме подоланню існуючих бар’єрів.

Начальник відділу з питань реабілітації студентів з особливими освітніми потребами ЛНУ ім. Т.Шевченка представила до уваги присутніх презентацію реабілітаційного відділення, його основні завдання, функціональні направлення та підкреслила отримані результати. Доповідач наголосила на необхідності діяльності відділення, бо інсує безліч проблем, пов’язаних з архітектурною доступністю, отриманням освіти, підтриманням життєдіяльності людини, яка зіткнулася з проблемами інвалідності та потребує уваги, допомоги та співчуття з боку держави.

Упродовж науково-практичного семінару прозвучало багато цікавих та корисних доповідей, висловлено ряд актуальних думок та пропозицій спеціалістів в області медичної реабілітації, науковців, педагогів кафедри дефектології та психологічної корекції ЛНУ ім.Т.Шевченка, що у подальшій спільній діяльності обов’язково стануть у нагоді вирішення проблем в процесі навчання осіб із особливими освітніми потребами та подолання бар’єрів, що заважають студентам, які мають обмежені фізичні можливості, бути нарівні з усіма.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux