Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Вінниця: за покликом серця
Опубліковано 09 грудня 2010 року о 09:16

Сьогодні у Вінницькій області  близько  101 тис. людей із обмеженими фізичними можливостями. Людей, які не можуть у повній мірі себе соціально захистити, створити умови рівних можливостей з іншими категоріями населення.

                    Ми прагнемо створити інвалідам рівні можливості з іншими верствами населення в регіоні.

Вінницьке обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів  створено у лютому 1992 року, відповідно до постанови правління Фонду України соціального захисту інвалідів від 05.02.1992року №68-к,  є територіальним органом Фонду соціального захисту інвалідів, та в межах своєї компетенції бере участь у реалізації державної політики у сфері соціального захисту осіб з особливими потребами. Зокрема фінансує заходи щодо соціальної, трудової, фізкультурно-спортивної та професійної реабілітації інвалідів. Одним із основних завдань відділення є контроль за дотриманням роботодавцями 4-відсоткового нормативу створення робочих місць для працевлаштування інвалідів, а також сплати ними адміністративно – господарських санкцій за невиконання цього нормативу.

                   Показник  звітування до відділення Фонду підприємств установ,  організацій усіх форм власності та господарювання значно покращився , а у 2010 році склав  95 % , зареєстровано у відділені 95%  підприємств установ, організацій області. При цьому показник працевлаштованих інвалідів зріс із 10290 осіб у 2007 році до 13591 у 2009 році, станом на 01.11.2010року складає 13693 (124,3% від робочих місць, які повинні бути створені, згідно нормативу).

Безумовно виконується план створення робочих місць для працевлаштування інвалідів на 2007-2011роки, так на 01.11.2010року відділенням створено 288 робочих місць на підприємствах громадських організацій інвалідів та інших підприємствах області.

         Упродовж трьох минулих років відділенням перевиконується План надходжень до Державного бюджету коштів від сплати адміністративно – господарських санкцій підприємствами області за не виконання нормативу працевлаштування інвалідів, що дає можливість стверджувати про стійку динаміку до перевиконання плану і по результатам роботи у 2010 році.

 

Постійно фахівцями відділення Фонду проводиться роз’яснювальна робота з роботодавцями стосовно виконання чинного законодавства  про  соціальний захист інвалідів в Україні та з початку року проведено 20 семінарів у районах області. Головною метою проведення семінарів є поглиблене ознайомлення з діючим законодавством  посадових осіб, підприємств, установ, організацій, які опікуються виконанням нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів та питаннями охорони праці. У рамках семінару спеціалісти Вінницького обласного відділення Фонду розповідають про практику застосування нормативних документів з питань працевлаштування інвалідів та надають практичні консультації щодо реєстрації підприємств у Фонді та поданні ними звітності. Також проводяться семінари – практикуми з громадськими організаціями інвалідів. Зокрема, для членів Вінницької обласної ГОІ «Гармонія» проведений семінар - практикум на тему: «Законодавча база України та держав Європи з питань створення і діяльності підприємств громадських організацій інвалідів. Державна підтримка з пільгового оподаткування. Діяльність підприємств в умовах фінансової кризи.»  та ін.

 Спільно з центрами зайнятості проводяться семінари з питань виконання роботодавцями нормативу працевлаштування інвалідів.

Відділом планування, бухгалтерського обліку та адміністративно-господарського забезпечення відділення забезпечується на належному рівні щоденна кропітка робота з фінансування державних соціальних програм, з метою дотримання визначених законодавством гарантій та виконання державної політики з соціального захисту інвалідів по регіону.

 У поточному році  планується охопити реабілітацію понад 12 тис. інвалідів за рахунок виплат компенсацій за невикористану санаторно-курортну путівку, надання фінансової допомоги інвалідам на навчання і інші заходи з професійної, фізкультурно-спортивної та трудової реабілітації, забезпечення доставки засобів реабілітації інвалідам цілого регіону. Здійснюється контроль за цільовим використанням коштів, проводиться робота по розв’язанню інших питань та нагальних проблем інвалідів сьогодення.

З ініціативи керівництва відділення Фонду питання  по соціальному захисту інвалідів регулярно розглядаються на офіційних нарадах у заступника голови Вінницької облдержадміністрації з соціальних питань. Здійснюється узгоджене планування заходів національних та регіональних програм, відзначення знаменних дат, свят тощо. Відділення Фонду регулярно приймає участь у соціально спрямованих заходах, що проводяться обласною державною адміністрацією та громадськими організаціями інвалідів.  Постійно надається організаційна та методична допомога організаціям та суб’єктам, які опікуються проблемами інвалідів.

Склались і підтримуються ділові контакти з місцевими органами влади, з Головним управлінням праці та соціального захисту населення, з Центром соціальних служб для молоді м. Вінниці, громадськими організаціями інвалідів, яких на території області за даними обласного управління юстиції зареєстровано 88. Так за результатами тендерних процедур по закупівлі послуг на отримання , зберігання та доставку засобів реабілітації інвалідам Вінницької області переможцем визнано ДП «Центр реабілітації «Надія» Вінницької обласної громадської організації інвалідів “Центр реабілітації”, з яким укладено відповідний договір.

Відділенням Фонду  підтримується постійне спілкування та співпраця з місцевими організаціями, в яких інваліди займаються творчою діяльністю, художніми промислами, тощо. Нещодавно у Вінницькій обласній бібліотеці ім. Тімерязєва пройшла унікальна виставка портретів видатних діячів історії та культури України, вишитих упродовж двох років інвалідом 1 групи Любов’ю Павлівною Шаламай, керівником гуртка художньої вишивки Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів «Поділля». Проект був започаткований за підтримки Вінницького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, депутатів обласної та міської рад.  В експозиції представлено сім творів – портрети хрестителя Русі Святого Володимира Великого, славетного українського Гетьмана Богдана Хмельницького, звитяжного вінницького полковника Івана Богуна, мудрого філософа і літератора Григорія Сковороди, національного генія Тараса Шевченка, великих українських поетів Лесі Українки та Івана Франка.

У відділенні  Фонду  працює 17 працівників. Із з них 15 державних службовців. Всі державні службовці  мають вищу освіту. Неодноразово працівники відділення відзначались Почесними грамотами Фонду соціального захисту інвалідів, Подяками Міністерства праці та соціальної політики  України, та обласної державної адміністрації.

Зроблено багато та треба зробити ще більше, аби, в рамках нашої компетенції  та можливостей, якнайшвидше допомогти кожній людині з особливими потребами. Переконані, ми на вірному шляху. Завдяки щоденній роботі працівників відділення покращується соціально-побутове та матеріальне становище людей із особливими потребами, прискорюється їхня інтеграція у суспільне життя країни. 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux