Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У Луцьку презентували Карту доступності об’єктів
Опубліковано 01 жовтня 2014 року о 13:21

У Луцьку презентували Карту доступності об’єктів Волинської області.

 «Відкривати якийсь заклад з проблемами доступності – соромно. Будь-який заклад чи установа повинні бути відкритими для всіх. Це філософія цього проекту», - так розпочав свій виступ Петро Верзун, керівник проекту «Реабілітація маломобільних людей з інвалідністю Волинської області».

         Проблеми доступності – ключові питання семінару, який було проведено 26-27 вересня у конференц-залі готелю «Колобок» у зв’язку із завершенням реалізації проекту.

         Протягом року ВОГО «Фонд місцевого розвитку» у партнерстві з ГО «Євроклуб «Право і Захист» та Комітетом доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури у Волинській області за фінансової підтримки Фонду Сприяння Демократії Посольства США в Україні працювали над моніторингом та покращенням умов доступності об’єктів краю для цих категорій населення.

 У рамках проекту громадською організацією «Генерація успішної дії» було представлено методики моніторингу умов доступності,  спільними зусиллями розроблено Рекомендації для проведення аудиту умов доступності об’єктів, проведено конкурс «Волинь без перешкод», розроблено Мапу доступних об’єктів Волинської області та проект Луцької міської соціальної програми «Місто без бар’єрів». Працівники відділення Фонду активно долучилися до роботи  Комітету доступності, проведення моніторингу умов доступності та розробки Проекту Місцевої соціальної програми «Місто без барєрів».

 Координатор проектів «Фонду місцевого розвитку» охарактеризував принцип роботи з мапою. Він зазначив, що на ній позначено наразі 160 приміщень на Волині (40 - у Луцьку), серед яких державні установи,  заклади торгівлі та обслуговування, громадського харчування, банківські та навчальні установи, медичні заклади тощо. Дізнатися більше про об’єкти (назва, фото, тип, адреса, електронна скринька, сайт) можна, навівши курсор. Мапа дає можливість побачити, яким чином це приміщення пристосоване для людей з інвалідністю (наявність пандусу, кнопки виклику допомоги, шрифта Брайля на табличках та оголошеннях тощо). Кожен користувач має можливість самостійно додавати нові об’єкти. Для людей із вадами зору передбачене голосове відтворення усіх кнопок.

Після презентації відбулось нагородження переможців конкурсу «Волинь без перешкод». Було видано дипломи, завірені головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком та Луцьким міським головою Миколою Романюком, та таблички, що свідчать про відкритість для маломобільного населення. Серед переможців Ковельський міськрайонний центр зайнятості, Навчально-виховний комплекс міста Ковеля, Департамент соціальної політики Луцької міської ради, Луцький міський центр зайнятості, Луцька міська клінічна лікарня, медичний центр «Благомед», гіпермаркет «Там Там», Луцький коледж рекреаційних технологій і права, торгово-розважальний центр «ПортCity».  

Таблички про наявність безперешкодного доступу  на фасадах обєктів сприятимуть поширенню тенденції створення відповідних умов доступу для маломобільних верств населення та сприятимуть формуванню толерантного ставлення до людей з інвалідністю.

Презентовані  під час семінару напрацювання, проведений порівняльний  аналіз  ситуації щодо умов доступності  сприятимуть втіленню досвіду Волині в інших регіонах.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux