Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У Борисполі представили модель спільної роботи Центрів зайнятості та Інспекції з питань праці
Опубліковано 22 листопада 2013 року о 14:49

Головна мета спільної роботи Центрів зайнятості та Інспекції з питань праці: більш ефективно захистити трудові права громадян, а також запропонувати людям нову якість послуг у сфері праці та зайнятості. Про це сказала Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час візиту до центру зайнятості в Борисполі (Київська область).

«Спільна робота Бориспільського центру зайнятості та Інспекції з питань праці - це пілотний проект. Головна його мета - більш ефективно захистити трудові права громадян, а також запропонувати людям нову якість послуг у сфері праці та зайнятості», - сказала Наталія Королевська.

За даними соціологічних опитувань, понад 40% українців стикалися з порушенням трудових прав: несвоєчасною виплатою зарплати, дискримінацією при прийомі на роботу (за статтю і віком) та недотриманням прав при звільненні. Зараз людина не знає, куди звернутися для захисту своїх прав. За тими ж результатами опитувань, 58% громадян хотіли б отримувати більше інформації про права і можливості у сфері праці та зайнятості .

Як зазначила Міністр, сьогодні на одного працівника Центру зайнятості припадає в середньому 26 безробітних. А на одного працівника Інспекції праці - 20 тисяч працюючих громадян. Тому ефективно захистити права працюючих громадян дуже складно. Масштаби завдань Інспекції не відповідають ресурсам, які для цього є.

«Більш тісна робота цих двох органів дасть можливість ефективно захищати права всіх 20 млн. працюючих громадян, а також тих, хто шукає роботу», - сказала вона.

За її словами, за підсумками оцінки пілотного проекту по спільній роботі Центрів зайнятості та Інспекції праці можна зробити такі висновки: дана модель абсолютно робоча і ефективна, і її потрібно впроваджувати по всій країні.

Наталія Королевська навела кілька прикладів ефективної спільної роботи: «Якщо людину звільняють, вона може прийти і відразу ж, в одному і тому ж місці, проконсультуватися, чи не порушені при цьому її права, і відразу дізнатися про можливе працевлаштування».

Інспекція зможе більш оперативно отримувати інформацію про майбутні масові звільнення від Центрів зайнятості. Як результат, вони зможуть запобігти ситуації, коли людей звільнять, поки через усі бюрократичні процедури Інспекція тільки отримає сигнал.

«У рамках цієї роботи в кожному з 27 регіонів Центри зайнятості та Інспекція праці вже уклали договори про співпрацю і склали плани спільної роботи. Логічним продовженням співпраці Служби зайнятості та Інспекції праці буде їхнє об'єднання в одну структуру і створення єдиної Служби праці та зайнятості», - повідомила Міністр.

«В умовах непростої економічної ситуації всі ресурси і зусилля держави повинні в першу чергу спрямовуватися на підтримку тих, кому найбільше потрібна допомога. Людина повинна відчувати себе захищеною і бачити, що держава прийде на допомогу у важкій ситуації» , - підсумувала Наталія Королевська.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux