Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Соціальний захист у Запорізькій області
Опубліковано 22 березня 2017 року о 11:23

В Запорізькій обласні державній адміністрації на розширеному засіданні колегії Департаменту соціального захисту населення ЗОДА підведені підсумки роботи за 2016 рік та визначені пріоритетні задачі  на поточний.

В доповіді директор Департаменту Ігор Мещан підкреслив, що в межах повноважень органів соціального захисту перебуває понад півмільйона жителів Запорізької області, фактично – кожний третій. Проінформував про здобутки системі, до задач якої віднесено обслуговування багатьох категорій населення, серед них учасників бойових дій в зоні антитерористичної операції, членів їх сімей, примусово переміщених осіб, а також реабілітація інвалідів та людей похилого віку, надання пільг, різних видів адресної соціальної допомоги, забезпечення діяльності всіх структурних підрозділів системи, впровадження гендерної політики, оздоровлення дітей, протидія насиллю в сім’ї тощо.

Очільник Департаменту повідомив, що у 2016 році на території трьох об’єднаних територіальних громад (ОТГ) для виконання власних повноважень створені КУ «Центри надання соціальних послуг», в інших – створені відділи та відділення по наданню послуг догляду вдома.

Зазначив, що чинним законодавством передбачена можливість людям похилого віку та особам з інвалідністю отримувати послуги конкретних фізичних осіб, яким має надаватись грошова компенсація за рахунок коштів бюджетів ОТГ. У минулому році більше однієї тисячі мешканців ОТГ отримало послугу «догляд вдома».

У 2016 році Департаментом в рамках реалізації обласної програми «Назустріч людям» вперше проведено конкурс соціальних проектів для громадських організацій. На виконання проекту «Повернення до життя» (реабілітація жінок після мастектомії) Запорізького обласного відділення громадської організації жінок – інвалідів «Донна» виділено 225 тис. грн. Центр реабілітації  вже розпочав роботу.

На базі перепрофільованої КУ «Чернігівський психоневрологічний інтернат» Запорізької обласної ради створено дитячий будинок сімейного типу, вихованцями якого стали 7 дітей з інвалідністю.

Завдяки співпраці з громадськістю та бізнесом інтернатні установи соціального захисту в минулому році отримали спонсорську допомогу на суму 868 тис. грн.

В колегії взяли участь заступник голови обласної держаної адміністрації та заступник голови обласної ради, віце-президент Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал», лідери громадських організацій, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, заступники голів райдержадміністрацій, міських голів, начальники міських та районних управлінь соціального захисту населення, директори територіальних центрів соціального обслуговування, директори  комунальних установ, підприємств та закладів, керівництво Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, директори центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, інші запрошені. 

   

Керівники області дали високу оцінку роботі органів соціального захисту населення, окремо відзначили вирішення питань соціального захисту учасників АТО та їх рідних щодо забезпечення сімей загиблих військовослужбовців житлом, оздоровлення бійців, оперативного надання допомоги малозахищеним верствам населення.

У виступах учасників заходу  йшлося про шляхи подолання існуючих економічних і соціальних проблем, налагодженої партнерської роботи, зокрема у сфері зайнятості працездатного населення, виплати заробітної плати, дотримання законодавства та реалізації державної соціальної політики та стандартів.

Учасники та запрошені ґрунтовно обговорили доповідь, висловлювали  власне бачення заходів, вжиття яких необхідне для адекватної реакції на виклики сьогодення. Від них надійшли конкретні пропозиції, спрямовані на удосконалення форм та методів подальшої роботи, зверталась увага на потребу змін у діючій нормативно – правовій базі, якою регулюються окремі напрями діяльності органів соціального захисту та  їх партнерів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux