Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Соціальні програми на Рівненщині
Опубліковано 16 січня 2012 року о 14:15

Турбота про людей із обмеженими фізичними можливостями, психічними захворюваннями та розумовою відсталістю – показник гуманності, людяності, а державна турбота – це ознака соціальної держави, показник виваженої державної політики.

На Рівненщині завершилась реалізація обласної програми розвитку системи реабілітації та трудової зайнятості осіб із обмеженими фізичними можливостями, психічними захворюваннями та розумовою відсталістю, яка затверджена рішенням обласної ради від 25.10.2007 № 483.

У рамках програми головне управління з питань будівництва та архітектури облдержадміністрації під час проектування об'єктів нового та реконструкції існуючого будівництва навчальних закладів усіх типів в проектно-кошторисній документації передбачаються заходи по забезпеченню доступу інвалідів та дітей-інвалідів, зокрема тих, хто пересувається у візках.

Спеціалісти обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів здійснювали на виконання обласної програми комплекс заходів, спрямованих на реабілітацію осіб із обмеженими фізичними можливостями. Спільно із соціальними партнерами, такими як обласна служба зайнятості, центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, Асоціація захисту прав інвалідів з дитинства «Надія», медико-соціальна експертна комісія, проводились різноманітні тематичні заходи для цієї категорії громадян.

На виконання заходів програми традиційним стало проведення тренінговою компанією «Інтелект Технології» спільних семінарів-тренінгів для мешканців обласного центру професійної реабілітації інвалідів, що діє в селі Олександрія Рівненського району. Учасниками чергового тренінгу «Подолання життєвих криз - шлях до професійної самореалізації» стали громадяни з обмеженими можливостями, які здобувають професію оператора комп'ютерного набору. Тема надзвичайно актуальна для тих, хто, проходячи медичну, соціальну і професійну реабілітацію, набуває нових навичок, аби стати повноправним членом суспільства, знайти в ньому для себе нове місце, поборовши свої фізичні вади.

Наступний тренінг «Як позитивно представити власний імідж» за участі тренера Наталії Колесової буде для людей із особливими потребами логічним продовженням шляху до самоствердження.

На базі Рівненському міського центру зайнятості для безробітних громадян з особливими потребами відбувся тренінг «Управління конфліктами». Захід був спрямований на формування в учасників ставлення до конфлікту як до можливості знайти нові ефективні рішення життєвих ситуацій, розвиток навичок аналізу конфлікту та пошуку шляхів вирішення конфліктних ситуацій. Під час тренінгу учасники вчилися мінімалізувати негативні наслідки конфліктних ситуацій, аналізувати причини їх виникнення, інтереси та цінності конфліктуючих сторін. Учасників навчали методики пошуку альтернативних рішень, оволодіння навичками гнучкого використання різних стилів поведінки в конфліктних та стресових ситуаціях, що в подальшому їм додасть впевненості у власних силах, розвіює відчуття безпорадності та дає усвідомлення можливості впливати на ситуацію з користю для себе.

У Здолбунівському районному центрі зайнятості для осіб з інвалідністю організували семінари-тренінги «Адаптація людей з особливими потребами в сучасних умовах» та «Від самопізнання до самореалізації», які провела тренер із ТзОВ «Статус Експрес».

На семінарі підкреслювалася актуальність теми інтеграції інвалідів в суспільство, що є одним із провідних напрямів роботи різноманітних соціальних інститутів та громадських організацій. їхньою метою є переконання нвалідів, що цей статус не позбавляє людину прав людини, а все залежить не від погляду суспільства на проблему, а від бажань та можливостей самої людини.

Тренінг-семінар для підвищення рівня поінформованості безробітних з особливими потребами щодо сучасних методів та джерел пошуку роботи відбувся у Сарненському РЦЗ за участю тренера ТзОВ «АнДар Сервіс» Ігоря Лотиша. У роботі семінару взяли участь 15 осіб з обмеженими фізичними можливостями. Одним із шляхів вирішення проблем безробіття є сприяння розвитку малого та середнього бізнесу. Організувавши власну справу, громадяни мають можливість не тільки забезпечити роботою себе, а й отримати заробіток для своєї сім'ї і, можливо, стати роботодавцем.

У відділенні Фонду станом на 01.01.2012 року перебувало на обліку 47 осіб з обмеженими фізичними можливостями, з якими укладено угоди про надання платних послуг у сфері освітньої діяльності, з яких 45 здобувають освіту у вищих навчальних закладах; 2-у професійно-технічних закладах за направленням державної служби зайнятості.

Продовжується робота щодо вдосконалення бази даних про інвалідів з урахуванням характеру, причин інвалідності, освітнього і професійного рівня, потреби у зайнятості та працевлаштуванні.

Відділенням Фонду станом на 01.01.2012 року створено 201 робоче місце що становить 86% від загального плану, в тому числі у 2011 році створено 17 робочих місць. 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux