Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Соціальні послуги для осіб з інвалідністю
Опубліковано 27 грудня 2016 року о 11:32

Нещодавно  відбувся круглий стіл з Анжелою Шовою на Тернопільському радіомовленні. Тема дискусії – «Соціальні послуги для осіб з інвалідністю». На даній зусрічі обговорювалися та висвітлювалися найбільш проблемні питання.

Однією із запрошених була Базилевська Ірина Віталіївна – директор Тернопільського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

Кількість осіб з особливими потребами постійно зростає, хоча причини і наслідки інвалідності можуть бути різними: зумовленими як неоднаковими соціально-економічними обставинами, так і різним ступенем забезпечення державами добробуту своїх громадян – зазначає Ірина Віталіївна Базилевська.

Звісно ж проблем є безліч, але ми не можемо стверджувати, що такі проблеми є невирішальними, адже враховуючи, що ще з 1991 року прийнято цілу низку законодавчих документів, а також створено багато інституцій для того щоб ці проблеми вирішувати. І саме тому, крок за кроком, докладаючи усіх зусиль стараємось їх долати, можливо, не так як нам би цього хотілось, але все ж таки успіху досягаємо.

Адже, на сьогоднішній день, кожний із нас працює в певному напрямку і стосовно надання підтримки і допомоги сім’ям дітей-інвалідів, в нас створено багато центрів реабілітації, де саме і займаються реабілітацією цих дітей-інвалідів, саме для цього так багато зроблемо, багато досвіду та багато напрацювань в наших реабілітаційних центрах, чим безумовно ми можемо гордитися, адже нещодавно вони були школами –інтернатами. Спостерігаючи, можемо бачити, що змінилася сама назва та самий напрямок вирішення цих проблем. В області створено близько 10 соціальних центрів реабілітації, також є і медичні центри реабілітації, їх є 3, та педагогічні центри реабілітації.

Наприклад, спільно із таким центром реабілітації для незрячих діток як «Біла Тростина» ми організовували багато спільних програм де із глибокого села ми вишукували людей, яким було по 19-20 років і доносили до них, що існує такий центр, який зможе їм допомогти. Ними займаються викладачі, котрі вчать їх читати шрифтом Брайля та доглядати за собою і багато  інших елементарних людських речей.

Також, Ірина Віталіїівна наголосила на тому, що є багато зрушень у напрямку надання підтримки та забезпечення технічними засобами для потребуючих. Прикладом чого може служити  обласне, потужне Протезно-ортопедичне підтприємство.

На превиликий жаль, стараючись осягнути, забезпечити і вирішити проблемні питання, ми не можемо зупинити цифру із якою зростає кількість осіб з інвалідністю. На сьогоднішній день така цифра сягає п’ятдесяти восьми тисяч людей. Це загальна чисельність, яка включає усі вікові категорії. Із сумом можна сверджувати, що ця позначка із роками тільки зростає.

Для нас головним є те, щоб донести до суспільсва, до усіх верств населення, що люди з інвалідністю є особливими, і такими людьми потрібно займатися, таких людей потрібно бачити біля себе і надавати їм підтримку. Усім потрібно розуміти, що кожний із нас є різним, але кожний із нас є людиною. Не завжди усе потребує коштів, інколи достатньо просто подати руку допомоги.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux