Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Скорочення заборгованості на Житомирщині
Опубліковано 21 січня 2014 року о 14:41

Робота органів соціальної політики у 2013 році була спрямована на реалізацію завдань, визначених соціальними ініціативами Президента України, Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки.

На 2013-2015 роки у сфері соціальної політики визначено 5 стратегічних цілей: підвищення добробуту громадян, зниження бідності та досягнення соціальної справедливості у розподілі доходів; забезпечення гідної праці; формування ефективної системи захисту громадян пенсійного віку для забезпечення їх гідної старості; забезпечення ефективної державної підтримки найбільш вразливих категорій населення; збереження нації.

Залишається актуальним питання своєчасності виплати заробітної плати та погашення її заборгованості, для його вирішення вживається комплекс заходів.

За результатами прийнятих рішень обласної, районних та міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат працівникам Житомирської області за 11 місяців 2013 року виплачено заборгованої заробітної плати на суму 14,9 млн.грн.

З ініціативи органів місцевої виконавчої влади і самоврядування, обласних структур за невиконання графіків погашення заборгованості із виплати заробітної плати та сплати обов’язкових платежів упродовж 11 місяців 2013 року розірвано контракти з 29 керівниками підприємств-боржників області, у т.ч. 10 – комунальної власності. Зокрема, за невжиття заходів щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати за ініціативою обласної комісії звільнено керівників комунального підприємства «Гранітненське» Гранітненської селищної ради Малинського району та Поліського державного підприємства геодезії, картографії та кадастру Державного агентства земельних ресурсів України.

Звернення щодо сприяння вирішенню питання погашення боргів із виплати заробітної плати, а також пропозиції, які потребують вирішення на державному рівні, направлялися до урядових структур, профільних міністерств та відомств. Зокрема, такі звернення стосувалися КП „Житомирське трамвайно-тролейбусне управління”, Житомирського науково-дослідного інституту радіосистем, дочірнього підприємства „Черняхівський комбінат хлібопродуктів” ДАК ”Хліб України”, Поліського державного підприємства геодезії, картографії та кадастру.

Враховуючи незадовільний фінансовий стан та постійне зростання боргів із виплати заробітної плати та платежів до соціальних фондів та бюджету обласною комісією ініційовано у встановленому порядку порушення справ про банкрутство 3 підприємств.

Упродовж 2013 року територіальною державною інспекцією з питань праці в області перевірено 194 підприємства – боржника із виплати заробітної плати, за результатами перевірок складено та передано до суду 165 протоколів. Судами винесено 166 рішень щодо притягнення порушників до адміністративної відповідальності, з них 90 рішень з накладенням штрафних санкцій на загальну суму 48,4 тис. грн. Власниками підприємств, організацій та установ внесено 75 подань про притягнення посадових осіб до дисциплінарної відповідальності.

Органами Міністерства внутрішніх справ України в області порушено 54 кримінальні провадження за фактом безпідставної невиплати заробітної плати. По 2 підприємствах порушено кримінальні справи Житомирською прокуратурою з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері.

На 1 грудня 2013 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах області становила 8 млн.грн. і зменшилася упродовж січня – листопада на 5,9 млн.грн., або на 42,1%.

За темпами скорочення заборгованості із виплати заробітної плати область займає 2 рейтингове місце у державі.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux