Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Ще один крок до інклюзивного навчання
Опубліковано 15 листопада 2011 року о 09:23

Із 31 жовтня по 2 листопада 2011 року в Луганському національному університеті ім.Тараса Шевченка відбувалась прес-конференція та семінар на тему «Через інклюзію до суспільства» для викладачів середніх та вищих навчальних закладів. Організатор заходу Представництво Національної асамблеї інвалідів у Луганському регіоні. Луганське відділення Фонду прийняло участь у семінарі як партнер в рамках реалізації програми «Створення комплексної системи впровадження інклюзивного навчання середніх та вищих навчальних закладів, згідно Конвенції ООН про права інвалідів», що підтримується програмою розвитку ООН в Україні.

Проблематика заходу полягала у наступних питаннях: обмеженість доступу людей з інвалідністю до навчальних закладів внаслідок відсутності комунікації студентських та учнівських колективів щодо ровесників з інвалідністю; непідготовленість до вступу у ВУЗи школярів, які мають домашню форму навчання; архітектурна недоступність будівель навчальних закладів; стереотипне відношення до людей з інвалідністю з боку громадськості; інформаційно-правова обмеженість учнів та студентів з інвалідністю; непідготовленість викладачів до навчання дітей та молоді з інвалідністю.

У семінарі брали участь преставництво ПРООН в Україні, представники Національної Асамблеї інвалідів України, експерти Українсько-Канадського проекта «Інклюзивна освіта для дітей з інвалідністю на України», Хельсинської спілки з прав людини, викладачі вищих навчальних закладів, громадські діячі, представники управлінь освіти та науки Луганської області, ЗМІ. Начальник відділу інвалідів НАІУ  презентувала всім присутнім розроблений курс лекцій «Інвалідність та суспільство», який найближчим часом буде впроваджений у ВУЗах України та матиме вагоме місце у системі викладання на різних факультетах. Зараз готуються навчально-методичні матеріали , необхідні у процесі викладання даного курсу. Виконавчий директор ВГО «Група активної реабілітації» наводив конкретні приклади проблем та перешкод, з якими кожен день стикається людина з обмеженнями у працездатності, у тому числі, при спробі здобути освіту у тому чи іншому навчальному закладі нашої держави.

Директор відділення Фонду нагадав присутнім про реалізацію на базі ЛНУ ім.Т.Шевченка Комплексної програми освіти та фахової підготовки осіб з інвалідністю, а саме придбанні відділенням Фонду реабілітаційного обладнання широкого профілю застосування, яке встановлене у реабілітаційному відділенні університету з метою створення виробничих і професійних умов формування трудових навичок, забезпечення професійної орієнтації, соціально-медичної та психологічної реабілітації студентів з інвалідністю, які навчаються в Луганському національному університеті ім. Т.Г. Шевченка.

Керівництво ЛНУ ім. Тараса Шевченка також зацікавлено у впровадженні та реалізації програм по навчанню осіб із обмеженими фізичними можливостями та їх інтеграції у суспільство. Влітку студентами ЛНУ ім.Т.Шевченка було організовано ряд поїздок у школи та інтернати Луганської області з метою ознайомлення та дослідження проблем, з якими щодня стикаються місцеві учні з різними функціональними обмеженнями.

По завершенню семінару, всі учасники отримали інформаційні, соціально-правові, методичні матеріали, необхідні у впровадженні ідей Конвенції ООН про права інвалідів та державних законодавчих актів стосовно створення доступної освіти для людей з інвалідністю.

 

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux