Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Сфері соціальних послуг – особливу увагу
Опубліковано 13 травня 2009 року о 09:07

         У Чернігові в обласній державній адміністрації на засіданні координаційної ради обговорено питання реформування сфери соціальних послуг.
 
          Начальник управління у справах сім’ї та молоді Борис Атрощенко розповів про роботу обласного соціального центру матері та дитини „Батьки й дитина разом”. Центри відіграють важливу роль у попередженні раннього сирітства, адже допомагають молодим мамам здолати труднощі після народження дитини. Мережа таких закладів має розширюватися, що підтверджує і кількість заяв, яких надходить значно більше, ніж може прийняти центр. Із думкою про доцільність відкриття в області ще одного закладу такого типу погодилися всі члени координаційної ради.
 
           Про ліцензування професійної діяльності в сфері надання соціальних послуг проінформувала заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення Інна Снегерьова. Вона наголосила, що саме держава несе „кінцеву” відповідальність за надання соціальних послуг. Отже, зацікавлена та зобов’язана розробити критерії якості й механізм моніторингу і контролю за наданням таких послуг.
 
           Із юридичної точки зору забезпечувати якість послуг згідно з державними стандартами має ліцензування. Тобто, одержати право надання соціальних послуг зможуть ті організації та особи, які матимуть необхідні ресурси та кваліфікацію, і рівень послуг яких відповідатиме чинним стандартам соціальної допомоги. До того ж реєстрація суб’єктів надання соціальних послуг покликана забезпечити прозорість у галузі.
 
          Відповідним спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики та Держкомпідприємництва затверджено перелік організаційних, технічних та кваліфікаційних вимог, обов’язкових для виконання при провадженні професійної діяльності у сфері надання соціальних послуг, та порядок контролю за їх додержанням.
 
         Органом ліцензування професійної діяльності в сфері надання соціальних послуг визначено обласну державну адміністрацію. Головне управління праці та соціального захисту населення якої повинне технічно та організаційно забезпечувати процес ліцензування.
 
             В області розпочато роботу з реалізації механізму ліцензування у цій сфері. Створено профільну експертну комісію із забезпечення виконання вимог законодавства у сфері надання соціальних послуг, до складу якої входять представники головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, санітарно-епідеміологічної станції, управління капітального будівництва.
 
           Однак сьогодні ліцензування соціальних послуг не є чітко визначеним, зрозумілим та прозорим. Зокрема, до Закону України «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю» внесено зміни, які не передбачають надання соціальних послуг на підставі ліцензії. Виникають проблемні питання: чи буде ліцензуватися діяльність закладів Міністерства у справах сім’ї та молоді, Міністерства праці та соціальної політики України, оскільки ст. 8 Закону України «Про соціальні послуги» передбачає надання послуг на підставі ліцензії тільки недержавними суб’єктами.
            

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux