Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Семінар у Тернополі
Опубліковано 07 грудня 2009 року о 17:06

У Тернопільському прес-клубі відбувся семінар із соціальними партнерами обласної служби зайнятості, присвячений Міжнародному дню інвалідів, на тему: «Надання соціальних послуг особам з обмеженими фізичними можливостями».

Участь у заході брали представники органів влади, організації роботодавців, обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій, громадських організацій інвалідів, місцевих ЗМІ.

  Цьогоріч послугами місцевих центрів зайнятості вже скористалася 791 особа з обмеженою працездатністю. Ці люди отримали інформаційні, консультаційні та профорієнтаційні послуги, 69 інвалідів брали участь у семінарах з орієнтації на підприємницьку діяльність. 661-ій особі з інвалідністю надано статус безробітного, а 27 проходили професійне навчання. За направленнями місцевих центрів зайнятості з початку 2009 року працевлаштовано 221 пошуковця роботи з інвалідністю. На обліку в службі зайнятості  (станом на 1 листопада ц.р.) перебувало 250 осіб із обмеженими фізичними можливостями. Для них продовжується пошук роботи.

      Заступник керуючого Тернопільським обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів Ірина Базилевська ознайомила учасників семінару із законодавством України щодо забезпечення прав інвалідів на працю. «Для підприємств, організацій, установ всіх форм власності, де працює понад 8 осіб встановлено 4% норму працевлаштування інвалідів від загальної кількості працюючих. За невиконання цієї норми на роботодавців накладаються адміністративно-господарські штрафні санкції. Відтак, порівняно з минулим роком, значно зріс рівень працевлаштування осіб із обмеженими фізичними можливостями», - наголосила Ірина Віталіївна.

Підсумовуючи сказане, заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська повідомила присутніх про те, що Державний центр занятості спільно з Міжнародною Організацією Праці реалізує проект «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості». Після завершення реалізації цього проекту в 2010 році у нас з’явиться апробована й досконала модель роботи з цією категорією безробітних. Крім того, Департаментом у справах інвалідів створено «Централізований банк даних з проблем інвалідності». Міністерство праці та соціальної політики України затвердило регламент роботи з ним. Цей банк даних включає загальні відомості про інвалідів, реквізити паспорта та документа, що підтверджує право на пільги, ступінь і причини інвалідності, освітній і професійний рівні, потребу в забезпеченні технічними й іншими засобами реабілітації, виробами медичного призначення, спеціальним автотранспортом, санаторно-курортним лікуванням, потребу в професійному навчанні тощо. А це дозволить оперативніше сприяти вирішенню проблем, пов’язаних з лікуванням, протезуванням, реабілітацією та працевлаштуванням осіб із обмеженими фізичними можливостями.

Учасники семінару відповіли на чисельні запитання журналістів.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux