Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформація Черкаського обласного відділення щодо участі директора відділення Фонду у семінарі на тему «Зміни у законодавстві про використання найманої праці осіб з інвалідністю»
Опубліковано 29 вересня 2022 року о 15:00

Динамічне оновлення законодавства про працю у поточному році і під час воєнного стану вносить зміни у роботу Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – Фонд). На сьогодні постає питання зокрема щодо розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників за 2022 рік. Питання пов’язане із тим, що Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 № 286 не містить методологічних положень щодо включення працівників із якими призупинено трудовий договір на час воєнного стану, чи застосовано трудовий договір із нефіксованим робочим часом у формах державних статистичних спостережень з метою одержання об'єктивної статистичної інформації щодо зайнятості працівників.

Такі дії сторін трудового договору роботодавця та працівника встановлені ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Трудовий договір із нефіксованим робочим часом, як особливий вид трудового договору, запроваджений ст. 21-1 Кодексу законів про працю України, який даною статтею доповнено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом».

Саме ці питання обговорено директором Черкаського обласного відділення Фонду на онлайн семінарі із членами Черкаської торгово – промислової палати 21 вересня цього року, в якому взяли участь комунальні підприємства Уманської міської ради УКП «Комунальник», «Уманьтеплокомуненерго», КП «ТК УМАНЬ», ТОВ «ФЕС УКР», інші.

За програмою релокації 745 підприємств переїхали із окупованої території, 546 з них вже відновили роботу на інших територіях. Серед них ТОВ «НВП УКРІНМАШ» м. Краматорськ, яке зараз працює у м. Умань, представники якого також взяли участь в онлайн семінарі.

Обговорення торкнулося питань зміни форми та змісту звіту про попит на робочу силу у зв’язку з набранням чинності наказу Міністерства економіки України від 12.04.2022 № 827-22 «Про затвердження форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та Порядку її подання».

Обговорено зміни до законів України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», які набрали чинності, також проголосовані у першому читанні зміни до ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», які стосуються подання Звіту про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю» (його скасування).

Увагу учасників семінару звернули на постанову Кабінету Міністрів України від 30.03.2022 № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану».

Зокрема, нею передбачено, що медичні документи МСЕК або ЛКК (довідки до акту огляду МСЕК, індивідуальні програми реабілітації) під час воєнного стану продовжують діяти до припинення або скасування воєнного стану та на три місяці після цієї події.

Проведення таких семінарів у майбутньому спростить роботу працівникам відділення Фонду та створить умови для знаходження шляхів порозуміння із роботодавцями області.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux